Nyheter

Stenmjölsplanen i gott skick

Nyheter • Publicerad 25 februari 2010

FOTBOLL

Trots att snön verkar vara precis överallt nuförtiden har Färjestadens stenmjölsplan lustigt nog prisats för att vara i ovanligt gott skick.

– När det är nygjort ser det nästan till och med inbjudande ut, säger planskötaren Bertil Johansson med ett leende.

RM–coachen Johny Erlandsson gjorde det för några veckor sedan och Färjestadens tränare Ola Petersson gör det nu - hyllar Bertil Johanssons arbete med stenmjölsplanen i Färjestaden. För trots att vintern varit extremt sträng håller stenmjölet bra klass.

– Jag har jobbat mer med den i år och pinnharven är alltid med efter traktorn nu, säger Johansson själv om orsaken till det goda skicket.

Pinnharven? Precis som Johansson själv påpekar är ju inte alla som läser Ölandsbladet bönder, så det vore nog på sin plats med en förklaring. Johansson har tillverkat en egendesignad pinnharv som hänger efter traktorn och river upp spår i den annars hårda ytan. Efter det kommer en ”sladd” och slätar till det, vilket gör att man får en lite mjukare och lösare yta.

– När det är nygjort ser det nästan till och med inbjudande ut, säger Johansson med ett leende.

TUR MED VÄDRET

Bertil Johansson har jobbat med stenmjölsplanen under flera år. En stor snöskottare hyrs in två-tre gånger i veckan och själv kör han och skottar med sin betydligt mindre traktor cirka fyra dagar i veckan.

– Själv kör jag innan varje träning. Det tar cirka tre timmar varje gång, säger Johansson, som blivit visare med åren.

– Ja, jag har lärt mig den hårda vägen, genom att jag har gjort misstag som jag rättat till.

Men även hur rutinerad Johansson än blir kan han inte bestämma över vädergudarna.

– Nej, man kan ju inte förutse vädret. När blir det för varmt, när blir det för kallt? När ska man skotta och när ska man inte skotta? Kommer det frysa till eller inte? Det gäller att ha lite tur med väderförhållandena.

NÄR VALLARNA SMÄLTER

Bertil Johansson är kanslist och vaktmästare i Färjestadens GoIF och har arbetat för föreningen sedan 1998. Och under sitt dryga decennium på Tallhöjden har han inte sett något liknande i snöväg.

– Nej, inte sedan jag började jobba här. Det är rejäla vallar vi har fått runt planen nu, säger han.

Runt stenmjölsplanen har flera veckors skottad snö lagts på lager och faktum är att planen i det närmaste liknar en riktig arena med hyfsat maffiga snöläktare.

• Men vad händer när de stora vallarna smälter bort?

– Då blir det blött. Planen är rätt bra byggd så vattnet rinner undan rätt bra från mitten och utåt, men det blir mycket vatten längs långsidorna.

För att undvika en jätteblöt plan under tötider kan man kanske tycka att vallarna kunde köras iväg någon annanstans. Det är dock ingenting Färjestadens GoIF brukar göra eftersom det kostar alldeles för mycket pengar.

LÄNGRE SÄSONG

Redan nu på lördag är det dags för matchpremiär för året, då Glömminge IF och SSG IF intar stenmjölsplanen för att mäta krafterna i en träningskamp. Och det kan bli en lång stenmjölssäsong i år jämfört med tidigare. De öländska lagen brukar försöka komma ut på gräs i mars, men varken Täppan, San Siro eller Sandbyvallen lär kunna användas lika tidigt som förr om åren.

Så det lär finnas jobb en bra tid framöver för Bertil Johansson...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.