Nyheter

Smedby tvålade dit öländskorna

Nyheter • Publicerad 22 december 2008

FOTBOLL, MÖRBYCUPEN

Söndagens Mörbycup för damer blev ingen rolig historia för något av Ölandslagen. Det blev det däremot för enda laget från fastlandet i turneringen. Smedby BoIK från Kalmar tvålade i tur och ordning dit både IFK Borgholm och Färjestaden i två högdramatiska matcher innan spelarna kunde kasta sig i varandras armar och fira segern i turneringen.

Inledningsvis verkade det som om årets upplaga av Mörbycupen för damer skulle bli en uppgörelse mellan två lag. IFK Borgholm och Färjestaden seglade enkelt igenom gruppspelet och imponerade med snabba kombinationer och vasst anfallsspel.

Division 4-laget Smedby BoIK från Kalmar kom tvåa i sin grupp bakom Färjestaden. Smedby skrämde ingen med sitt spel i gruppspelet, men cupens enda lag från fastlandet hade bestämt sig.

– Vi sa det i omklädningsrummet innan vi gick ut i morse: Fasen vad kul det hade varit att gå ut, vinna cupen och slå alla lag från Öland. Eftersom vi kom tvåa förra året så visste vi också att vi kunde klara av det, säger Viktoria Kåberg, målvakt i Smedby BoIK.

OSANNOLIK SEMIFINAL

I semifinalen ställdes Kåbergs Smedby mot förhandsfavoriterna IFK Borgholm. En match som kom att bli mycket dramatisk.

Smedby började bäst och hade 2-0 redan efter 7 minuter. Borgholm såg tandlöst ut, men lyckades ändå kvittera med en minut kvar att spela. Det blev förlängning. Efter cupens regler plockades en spelare i vardera laget av planen efter varje minut som gick i förlängningsspelet.

Till slut var lagen nere på en (!) spelare var och när Smedbys Nathalie Sjöstrand fri med målet fälldes utanför Borgholms straffområde trodde åskådarna i Skansenhallen knappt sina ögon.

IFK Borgholms målvakt Anna Rydberg byttes in men var chanslös på frisparken. Borgholm var utslaget och Smedby var klart för final.

DRÖMMÅL AVGJORDE FINALEN

Den andra semifinalen mellan Färjestaden och RM blev inte fullt lika spännande. Färjestaden var totalt överlägset och körde över RM med 5-0.

Det var Kalmar mot Öland i finalen, och det var öländskorna som började bäst.

Färjestaden rivstartade och efter två minuter hade det smällt två gånger bakom Viktoria Kåberg i Smedbymålet.

– Vi var inte med alls i början. Det var surt att släppa in två mål så tidigt, men vi gav oss inte och satsade allt för att komma tillbaka, säger Smedbymålvakten.

Det gjorde också Kalmarlaget. Åtta minuter senare hade Smedby både reducerat och kvitterat, och när Malin Mulder mycket vackert dundrade in 3-2 i krysset med två minuter kvar att spela var vändningen fullbordad.

”EN LAGSEGER”

Färjestaden hämtade sig aldrig och Smedbyspelarna kunde sträcka armarna i luften. Smedby BoIK:s tränare Bosse Wallet var mycket nöjd med sitt lag efter slutsignalen.

– En riktig lagseger. Vi har ett fantastiskt försvarsspel idag och tjejerna ställer verkligen upp för varandra. Att vi dessutom är det enda laget från fastlandet i turneringen gör den här segern extra skön för oss, säger Smedbytränaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.