Nyheter

RM:s totala förvandling

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012

FOTBOLL, DIV 4

Tre poäng och jumbo efter fem omgångar. Inledningen var katastrofal. 17 omgångar senare är RM klart för kval till Elitfyran efter att ha slutat tvåa.

Försäsongen såg lovande ut, trots mycket nytt i RM. Men i seriens femte omgång åkte ostölänningarna på säsongens fjärde förlust. Man föll då ner på sista plats i serien.

– Under försäsongen såg det bra ut, vi förlorade vi inte en match. Men sen hade vi mycket skador,och vi fick ändra om inför premiären. Det var mycket strul. I en av matcherna hade vi båda målvakterna skadade och Sebastian (Sten) fick ställa sig, förklarar Marcus Kraaijenbrink.

– Men vi trodde ändå på det vi gjorde. Vi hade gott självförtroende och det var ingen som trodde det skulle gå åt pipan. Vi körde på, vi kände att det kommer att lossna.

• Vacklade du inte i tron efter den tuffa inledningen?

– Nej. Det funkade bra under försäsongen och vi hade spelartyperna för det spel vi spelat. Börjar man ändra om så visar man att man inte själv tror på det.

• Kände du dig ifrågasatt?

– Nej vi pratade mycket om att ha tålamod, det såg ju så bra ut på försäsongen. Sen är det klart att man funderade när man kom hem efter fem omgångar och vi låg sist. Vad är det lilla extra som fattats? Varför förlorar vi?

I sjätte omgången fann man det man sökte. Trekantens IF besegrades med 2–0. Sedan följde ytterligare tolv matcher matcher utan förlust, åtta av dem var segrar. Plötsligt ledde RM serien.

– Vi fann tålamodet. Med det hittade vi även tryggheten och började spela som vi gjort under försäsongen. Vi vågade rulla runt och kunde då utnyttja en annan styrka – fysiken. I första halvleken rullade vi runt och i andra orkade vi alltid mest, det har avgjort många gånger, säger "Kraaijen”.

– Vi hittade ett sådant flyt när man inte behövde säga vad alla skulle göra – alla visste det.

På slutet kom dock säkerheten att bli för stor. Man gjorde en plattmatch mot Ängö, kryssade mot bottenlaget Torsås och var bitvis illa ute mot nedflyttningsklara jumbon Pukebergs BK.

– Ibland blev vi övermodiga och uppträdde som att det skulle lösa sig automatiskt. Det var de gångerna jag blev arg. Det vore oförskämt att skälla i början med allt strul, men när vi var övermodiga var jag arg. Men då får man komma medkonstruktiv kritik, man kan ju inte bara skälla.

Det löste sig och RM nöp kvalplatsen i sista omgången, nu väntar kval. När "Kraaijen” ser tillbaka på det kan han dra en del slutsatser.

– Vi satte för hög press på oss själva efter de bra träningsmatcherna. Klart vi skulle vara i toppen när vi slagit Elitfyran-lag. När vi inte gjorde det blev det frustrerat, då funkar det ännu sämre. Men vi fortsatte tro och det vände till slut.

– Med tanke på alla skador vi haft var det riktigt starkt att sluta tvåa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.