Nyheter

Ölands Idrottskrets mycket oroad över fotbollsdöden

Nyheter • Publicerad 29 november 2006

FOTBOLLÖlands Idrottskrets hade kallat till ett fotbollsmöte i måndags kväll. På agendan? Klubbtappet på herrseniorsidan och en ny bollhall.

Kretsen hade bjudit in representanter från de båda ö-kommunerna till Tallhöjden i Färjestaden. Mörbylångas blivande kommunalråd Kent Ingvarsson (m) och Tommy Eliasson (s), ”oppositionsråd” i kommunstyrelsen, fanns på plats, Borgholm hade dock fullmäktige samma kväll, så av förklarliga skäl kunde ingen dyka upp därifrån.

Unga saknas

Klubbtappet och bollhallen var egentligen två separata punkter på dagordningen, men dessa gick istället hand-i-hand under hela kvällen.

Hulterstads AIK är senaste klubb att dra sig ur seriesystemet. På senare år har även Stora Frö IF, Kastlösa GoFF och Byxelkroks AIK tvingats kasta in seriehandduken.

Och kretsmedlemmarna kunde enkelt konstatera varför dessa klubbar inte finns representerade på fotbollskartan längre – nämligen avsaknaden av ungdomsverksamhet.

– Ungdomsfotbollen är A och O för en framgångsrik seniorverksamhet, konstaterade exempelvis Kennert Georgsson, Högsrum FF:s eldsjäl.

Taskiga tider

Georgsson påtalade vidare att tappet är stort när övergången sker från junior till senior. Han menade att juniorerna är vana vid att träna inomhus – och oftast på bra tider. När de sedan tar steget till seniorfotbollen handlar det om taskiga tider och oftast ute på gruset.

RM IF:s Stig Salebäck var också flitig i diskussionen:

– Det finns ett stort behov av en bollhall. Fler och fler lag väljer att träna inomhus, eftersom det under exempelvis februari är antingen is eller dyngblött på grusplanerna. Fotboll är en året-runt-sport i dag, sa Salebäck.

– Det är enklare att motivera ungdomarna när de vet att de har någorlunda skapliga träningsförhållanden, fortsatte Salebäck.

Arbetsgrupp bildad

Kent Ingvarsson och Tommy Eliasson lyssnade till resonemanget, men lämnade inga löften, långt ifrån, om att finansiera en kommande bollhall – en bollhall som klubbarna vill ska vara fullskalig. Ingvarsson manade emellertid klubbarna och kretsen till aktivitet.

– Ta fram material så att vi får i gång en diskussion och därefter se vad vi kan komma fram till.

Kretsens fotbollsordförande Mattias Pettersson bildade således snabbt en arbetsgrupp som nu ska jobba mot de båda ö-kommunerna och komma med bollhallsförslag.

Mattias, ni fick inga bollhallsgarantier från den ena kommunparten, men det verkar å andra sidan inte heller helt kört?

– Det här är i alla fall en start mot en bollhall. Det känns ändå som om de har lämnat dörren öppen för en dialog. Jag tycker att det fanns ett visst intresse från deras sida, konstaterade Pettersson.

– Det brådskar, sa HFF:s Kennert Georgsson lite mer bestämt om bollhallsbygget.

– Det har ju lagts ner en klubb per år på senare tid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.