Annons
Nyheter

Olander blir ny tränare i FGoIF

Nyheter • Publicerad 20 september 2007

FOTBOLL

Öns flaggskepp på fotbollshavet, Färjestadens GoIF, har sjunkit ner i elitfyran. Nu bygger föreningen nytt med Magnus Olander som ny tränare.

Annons

– Alla har avrått mig från att ta det här uppdraget, men det känns som en stor utmaning att ta över Färjestaden, säger 31-åringen.

De senaste två säsongerna har han lett Mörbylånga GoIF i division 5 och division 4 och nu fortsätter alltså Olander klättra i seriesystemet då han tar över Färjestaden, som nästa år spelar i elitfyran.

ð Det kommer att bli en kul serie, säger han. Det är många lokala lag, så det blir inte så mycket resor.

STÄRKA KLUBBEN

Olander började sin tränarbana som ungdomstränare i moderklubben FGoIF 1995 och under säsongerna 1998-99 tränade han föreningens damlag. Fem år i IFK Kalmars damlag har han också hunnit med och där blev det två säsonger i division 1, en som assisterande och en som huvudtränare. Men nu är han alltså tillbaka på Tallhöjden, och nu som herrtränare.

Vad behöver göras i Färjestadens GoIF?

– Det är mycket. Jag hade en stor lista på krav gällande positioner och ansvarsområden. Jag ville strukturera upp hela organisationen.

En god organisation är nämligen grunden till sportslig framgång och det vet Magnus Olander.

– Man ska inte komma till Färjestaden för att få pengar och sedan sticka till en annan klubb, utan man ska komma hit för att det är en proffsig organisation med bra träning och bra utbildning.

Så det är inte tänkt att det ska värvas så friskt utifrån?

Annons

– Nej, det finns så mycket ungdomar i föreningen, så kan man bara ge dem bra förutsättningar så kommer spelarmaterialet underifrån istället.

JÄVERSKOG HJÄLPER

Vid sin sida får Olander Högsrums FF:s tränare, Markus Jäverskog, som innan sina två säsonger i HFF var U-tränare i Färjestadens GoIF.

– Färjestaden kom upp med Markus namn och jag sa ”visst”. Personkemin stämmer, för vi känner ju varandra sedan innan. Och sedan satt vi snackade fotboll en hel kväll och verkar ha ungefär samma syn där. Sedan brinner han ju för det här och är väldigt lyhörd.

Jäverskog återvänder nu alltså till sin moderklubb som assisterande tränare.

– Det var en chans jag inte kunde säga nej till, berättar han. Dels att få jobba med Olander som är en duktig tränare och dels kändes det som ett steg i rätt riktning.

– Jag kommer att få möjlighet att jobba med individuell träning och det ska bli utmanande och utvecklande, fortsätter han. Sedan kommer jag ge stöd och råd till Olander.

Tankar om Olander?

– Han är seriös och välutbildad och har dessutom ett stort hjärta för Färjestaden.

Precis som du...

Annons

– Ja, det får man väl säga...

”Jävis” jobbar även på Skansenskolans högstadium där han undervisar i fotboll, så redan där kommer han i kontakt med många yngre talanger.

– Det är otroligt roligt att följa dem. Och sedan är det ju positivt för jag får koll på unga spelare både från Färjestaden och andra klubbar.

PETIG MED DETALJER

Både Olander och Jäverskog är utbildade ungdomsledare i Smålands Fotbollförbunds regi och Olander har dessutom under säsongen varit assisterande förbundskapten för Smålandslagets F91:or. Men oavsett om han basar över 16-åriga flickor eller fullvuxna män, så är Olander i stort sett den samme.

– Jag är petig med detaljerna på träning, för ska det vara på ett visst sätt så ska det. Sedan tror jag mer att auktoritet är något man får genom att inte vara auktoritär. Det ska vara demokratiskt, men ändå tydligt vem det är som bestämmer.

Men vad kommer det bli för förändringar i Färjestadens spel? Detaljerna beror givetvis på spelarmaterialet, men en sak är i alla fall säker.

– Jag kommer att börja från grunden igen. Färjestaden har duktiga spelare individuellt, men de matcherna jag har sett i år har det varken fungerat anfallsmässigt eller försvarsmässigt, säger Olander och utvecklar.

– Det blir mycket försvar till att börja med, press, täckning och zonförsvar från anfall ner till målvakt. På anfallsbiten blir det att jobba med första tillslaget, medtag istället för mottag. Sedan vill man ju ha ett spelande lag och fyrbackslinjen går jag aldrig ifrån.

MÅLVAKTSTRÄNARE

Annons

Färjestadens herrfotbollsansvarige, Michael Friberg, är mycket nöjd med lösningen.

– Det känns skitbra, nu blir det lite arbetsro, säger han. Det här var vår förstalinje, för de passar in på den tränarprofilen vi ville ha. Vi har en ung trupp med spelarmaterial bakom, så det kommer bli fokus på utbildningen.

Friberg meddelar också avslutningsvis att Mikael Artursson, som under denna säsongen varit målvaktstränare under Olander i Mörbylånga GoIF, nu kommer att bli målvaktstränare för Färjestadens herr-, dam- och U-lag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons