Nyheter

Offsideregel orsakar kaos inför starten

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

FOTBOLLEn justerad offsideregel har införts i år.En regel som orsakar kaos inför seriestarten.

Träningsmatcherna är snart slut och seriepremiärerna står för dörren. Lagom till årets fullmatade säsong, så har en ny offsideregel införts.

Den lyder enligt följande: ”En spelare som vidrör bollen i offsideläge blir avblåst för offside. Men skulle samma spelare istället avvika från, utan att röra, bollen och istället överlåta till en framrusande medspelare, som inte befunnit sig i offsideläge, att erövra bollen är det inte offside”.

Här kommer tvisten: ”Den förstnämnde spelaren kan sedan dra fördelen genom att inta en passnings- och mål- befrämjande position, eftersom en ny spelsituation uppstått”.

Ingen chans

En omtalad offsidesituation uppstod bland annat förra helgen när RM IF:s damer tog emot Madesjö IF på Rällas grusplan.

Öländskorna erhöll en frispark utanför straffområdet och sekunderna senare ställde sig helt sonika tre RM-spelare framför Madesjökeepern. Skottet kom och MIF-målvakten – klart störd i sitt agerande – hade ingen chans att mota bollen.

Madesjöledningen protesterade givetvis, men målet godkändes.

Berndt Börjesson, fotbollsbas i Kalmar FDK och domaren som dömde matchen mellan RM och Madesjö, förstår diskussionerna men försvarar samtidigt den nya offsidetolkningen.

– Hon får inte skymma målvakten eller påverka spelet. Men jag har inte sett bilden, så jag vet inte hur det ser ut på den, säger han och fortsätter.

– Det är inte någon ny regel utan justerade tolkningar, det är viktigt att påpeka. Grunden till det är att vi vill få en offensivare fotboll. Tidigare har ju många anfall vinkats av utan att en spelare har påverkat spelet.

De nya tolkningarna har fått mycket kritik. Hur har det fungerat i träningsmatcherna?

– Det har inte varit mer diskussioner än vanligt, men i seriespelet är det möjligt att vi får det då det är mer publik på matcherna och det gäller poäng. Men det beror i så fall på att folk inte är insatta i regeln.

”Jobbigt i början”

En av dem som bör gynnas av regeln, aktive kantspringaren Tobias Johansson i Färjestadens GoIF, sågar den fullständigt.

– Bort med skitregeln! Den fungerar inte alls. Vissa linjedomare vinkar, andra inte. Det ställer bara till det.

Har ni varit ute för regeln under träningskamperna?

– Ja, två gånger och det är värdelöst, sågar han vidare.

Anders Stenberg, assisterande domare från just Färjestaden, förstår Johanssons frustration.

– Javisst gör jag det, säger Stenberg och drar upp ett exempel:

– Rullar bollen mellan benen på en spelare som står offside påverkar han ju spelet, det är ju solklart.

Stenberg tror offsideregeln får konsekvenser för alla inblandade parter, då en del domare kommer att blåsa och andra inte när en spelare står på ”fel” sida försvarslinje.

– Ja, det får det ju och det blir garanterat jobbigt i början, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.