Nyheter

Mönstret ska brytas i höst

Nyheter • Publicerad 2 juli 2010

FOTBOLL, DIV 4

Böda/Högby har en tradition av att göra en stark vårsäsong följt av en kollaps under hösten. Ofta slutar det med att laget klarar sig kvar med nöd och näppe.

I år har laget en svag vårsäsong bakom sig. Så vad talar för att B/H ännu en gång ska klara sig kvar?

– Vi hade vår sedvanliga höstsäsong under våren. Nu kommer vi att ha vår vanligt starka vårsäsong under hösten istället, säger Johan Hammarsten.

Flera år i rad har mönstret upprepats. En stark första hälft av säsongen följs av en svag andra som förpassar Böda/Högby till bottenstriden.

Johan Hammarsten har varit med länge och känner igen trenden. Han säger att B/H:s höstproblem beror på att laget brukar tappa spelare efter sommaruppehållet. Men i år kom det problemet redan under vintern. Det ställde till bekymmer både för lagmoralen och spelet på plan.

– Det var dåligt med folk på träningarna och därför var det svårt att spela ihop laget och få upp en hög och jämn konditionsnivå på samtliga i laget. Få spelare på träningarna gör också att fler tappar vilja och det finns en risk att tappa ännu fler spelare.

Livet efter Jonas

Särskilt förlusten av en spelare har känts för Böda/Högby. Jonas Nilssons flytt till Lindsdal har inneburit att laget inte bara tappat sin främste målskytt, utan även seriens bäste spelare, enligt Hammarsten.

– Förlusten av Jonas har naturligtvis påverkat oss. Men vi borde ändå ha klarat oss bättre. Problemet var att Jonas hade en så tydlig roll i laget. När han försvann var vi tvungna att möblera om i laget och det har tagit tid att hitta rätt.

Omvänd säsong

Men enligt Hammarsten ser Böda/Högby:s traditionella säsongsmönster ut att brytas i år. När vi nu befinner oss vid den tidpunkt då det brukar mörkna ser han en ljusning.

– Vi får troligtvis in runt fyra spelare som varit borta på grund av skada, resa eller liknande. Nu kommer vi förhoppningsvis kunna träna ordentligt och bygga upp den kondition vi saknat under våren.

– Senaste tiden har vi haft mer kontinuitet i laget. Vi har hittat våra roller, hur vi ska spela och spelat ihop oss. Det har också märkts på plan där det sett allt bättre ut.

Tabellen ljuger

Just nu är Böda/Högby sist i tabellen. Det är åtta poäng upp till kvalplatsen och nio poäng till helt säker mark. Men Hammarsten tror fortfarande hans nordölänningar ska klara sig kvar och han säger att laget spelmässigt inte ligger så långt efter som tabellen vill hävda.

– Vi har inte varit utspelade. Vi spelar ofta jämnt men har saknat det avgörande flytet. Vi blir starkare i höst och får vi allt att stämma gör vi det bra nog för att klara oss kvar.

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.