Nyheter

Makarna lyfter fotbollen i ost

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2012

FOTBOLL

Han är målsprutan i öns farligaste anfall. Hon är ledaren i öns tätaste försvar. Tillsammans leder Martin Gutavsson, SSG IF, och frun Linda, RM IF, ostfotbollen mot högre divisioner.

När höstsäsongen nu börjar är SSG det öländska lag som ligger bäst till i jakten på serieavancemang. Man är tvåa, två poäng bakom ledande Tvärskog. Mycket tack vare att notoriske målskytten Martin Gustavsson fått en nytändning och öst in 20 mål i vår.

– Man kommer in i ett stim. Sätter man en kan man lika gärna sätta fyra till. Sen har jag sluppit det här med att vara tränare. Det ska skrivas rapporter, göras byten, fyllas vatten, säger Martin.

– Sen har vi ju ett jävligt bra lag. Om man har spelat lite högre upp och har lite hjärna och sen spelar med jävligt bra spelare så dyker chanserna upp.

Jag har gjort alla mina 20 mål i boxen. Det gäller att vara någon annanstans än de andra när bollen kommer in i straffområdet och det är jag bra på. Att räkna ut vart bollen ska hamna och sedan stå där.

TUNT FRAMÅT

På damsidan har RM bästa utgångsläget i jakten på en plats i trean. Med seriens bästa defensiv, bara åtta insläppta, har man blandat sig i toppstriden. Försvaret leds av kapten Linda Gustavsson, som är tillbaka på allvar efter att bara ha spelat sporadiskt de senaste åren på grund av två graviditeter.

– Båda gångerna har jag tänkt att nu är det färdigspelat. Och det är väldigt tungt när man ska börja igen. Men på något sätt sitter det där. Snabbheten försvinner, det är rutinen man får ta fram lite. I år har jag fått en försäsong, det har gjort mycket, säger Linda.

– Det har gått över förväntan. Nu spelar jag mer för att det är roligt. Det är skönt att slippa det här, som när vi spelade i tvåan, att man kommer till match dönervös. Då blir det bara fel ibland.

Vad tror du om era möjligheter i höst?

– Vi ska verkligen hänga med i toppen. Det som talar emot är att vi har många svåra bortamatcher. Men vi har bred trupp, de som kommer in gör det inte sämre än den de ersätter. Men vi har lite svårt att göra mål. Därför är det viktigt att Linnea (Alvarmo) och Alexandra (Johansson) får hålla sig hela. Skadar sig någon back har vi folk som är lika bra. Men målskyttet måste hålla i sig.

Och du Martin, vore det ett misslyckande att inte gå upp?

– Ja, det tycker jag. Vi är lite av vår egen värsta fiende. Rädslan att förlora är större än viljan att vinna‚ det må vara en klyscha, men lite så är det. Fram till att vi gör första målet spelar vi ängsligt och dåligt. Sen när vi gör mål börjar vi rulla boll. Vi måste försöka ha bort det här att bli stressade. Vi har knappt råd med en förlust eller ett par kryss.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.