Nyheter

Konstgräsplan? Var god dröj

Nyheter • Publicerad 21 januari 2009

FOTBOLL

Frågan om konstgräsplaner har ältats på Öland, och särskilt i Mörbylånga kommun, ett bra tag nu. Men inte ett enda litet plastgrässtrå har ännu växt upp. Kan det vara dags nu när Ölands Idrottskrets lägger hela tyngden bakom och yrkar på ett snabbt beslut?

Den öländska ungdomsfotbollen, tidigare en friskt växande plantskola för inte minst Kalmar FF, stapplar omkring i rena fotbollsmörkret under vintertiden. Möjligheterna till träning på hemön är i stort sett obefintliga.

Där andra kommuner, nu senast Högsby, lägger ut konstgräsplaner för sina ungdomar med fotbollsambitioner, där pratar man på Öland och i Mörbylånga om att det kanske inte vore så dumt. Men händer det något? Nix.

Möjligheterna för träning är så oerhört mycket sämre här på ön än på fastlandet. Följden blir att de öländska lirarna helt enkelt inte hänger med. Kontentan av detta blir i slutänden att det öländska inflytandet på fotbollskulturen blir obefintligt.

Nåväl, säger den fåkunnige. Fotboll, vad har det för betydelse? Det finns viktigare saker.

Jodå, visst det finns det säkert. Men är det rätt och rättvist att negligera hundratals, för att inte säga tusentals – enbart Mörbylånga GoIF och Färjestadens GoIF har sammanlagt över 1 000 medlemmar – fotbollsungdomar?

2010

Det tycker nu inte Ölands Idrottskrets som i ett skarpt brev, via sin ordförande John Erik Svensson, ställt till kommunstyrelsen och kultur - och fritidsnämnden i Mörbylånga nu kräver en ”snabb utredning av frågan” samt ett yrkande på ”anläggandet av konstgräsplaner i Mörbylånga kommun”.

Så, Kerstin Olofsson kultur och fritidschef i Mörbylånga, vad gör du?

– Pengarna för 2009 ligger där de ligger. Varenda krona har fått en etikett.

Så...

– Så vi talar tidigast om 2010.

SYMPATI

Alldeles nyligen installerades en kultursekreterare i kommunen på en budget om 400 000 kronor. Kerstin Olofsson har dessutom lyckats utverka ytterligare 50 000 kronor som kultursekreteraren, Jutta Swärdh, (vilken överhuvud taget inte ska syssla med idrottskultur...) kan sätta sprätt på. Inga jättesummor precis. Men personer med konstgräs i blick kan förstås riskera hjärtflimmer över sådana uppgifter.

Det finns viktiga saker och det finns mindre viktiga saker...

Är du helt ointresserad av frågan som sådan?

– Nej, absolut inte, säger Kerstin Olofsson bestämt.

– Det är självklart en viktig fråga för kommunen. Och jag har talat med Ölands Idrottskrets i ärendet.

Men det händer ju ingenting...

– Diskussionerna måste förstås utmynna i något.

Du menar mer än sympati och vackra ord?

– Ja, något konkret, alltså en konstgräsplan. Och ett sådant här formellt yrkande kan få bollen i rullning.

Men förmodligen inte förrän 2010...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.