Annons
Nyheter

Kartläggning av herrlagens härligaste smeknamn

Nyheter • Publicerad 14 augusti 2009

FOTBOLL

Det fanns en tid då svensk fotboll sprudlade av kreativitet och spottade ur sig smeknamn som ”Moggli”, ”Mona-Lisa” och ”Svarte-Filip”.

Annons

Den tiden är för evigt förbi. Idag får man vara glad över en ”Danne” eller en ”Vickan”.

Men det finns fortfarande smeknamn på fotbollsöland som håller fortet. ÖB har kartlagt några av de som förekommer mest frekvent.

Johan ”TT” Pettersson, IFK Borgholm:

”När jag spelade i pojklagen hade vi en till Johan Petersson, men han stavade med ett t. Så då fick jag bli ”TT”. Idag är det en del som tror att det har med ölen (Three Towns) att göra, men så är det alltså inte. De flesta kallar mig TT, utom familjen då, och jag tycker det är ett ok smeknamn”.

Jonas ”TV” Pettersson, Böda/Högby:

”Min far har ju en TV-butik i Löttorp, och det var väl det som Janne Strindhag hade i tankarna i Högby IF, 97 tror jag det var. Jag blev först kallad ”14-tum”, men blev sen ”TV” efterhand. Och det är vad de flesta kallar mig idag”.

Fredrik ”Conny” Rydberg, Persnäs AIF:

År 2000 har en nöjd Fredrik Rydberg, då 18 år, precis tagit sitt körkort. Givetvis ska lappen visas upp för bekantskapskretsen.

”Benny (Nilsson) ville titta på det och la märke till mitt mellannamn – Conny. Det tyckte han tydligen var väldigt kul. Efter det blev jag ”Conny", för alla utom mamma”.

Michael ”Lenty” Andersson, Hulterstads AIK:

Annons

När Michael Andersson börjar sjunde klass frågar hans nya klasskompis Peter Anderzén vad Mikaels pappa heter.

– Lenty, svarar Mikael – samma namn som han själv har som mellannamn.

”Sen dess kallar alla mig Lenty, utom frun då. Brorsan kallas också för Lenty. Vi spelade ihop ett tag i Kastlösa, men han satt mest på bänken så det var inga problem”.

Nicklas ”Sopis” Johansson, Mörbylånga GoIF:

Nej, han kör inte sopbil. Och nej, han är inte värdelös på att lira boll. Johansson har fått ärva smeknamnet av sin far.

”När pappa tränade så fick han smeknamnet av en äldre herre, varför vet jag inte riktigt. Så när jag kom upp i A-truppen fick jag ta över ”Sopis” och nu kallas jag för det av de flesta i fotbollssammanhang”.

Andreas ”Snurre” Persson, Färjestadens GoIF:

”Jag var sju år och gick på fritids vid Rällaskolan. Vi skulle leka mamma, pappa, barn och då fanns det ingen plats kvar till mig, så jag fick vara hund. En hund som hette Snurre. Sedan fortsatte de att kalla mig det och smeknamnet hängde i. Det har alltså inte att göra med snurrfinter”.

Stefan ”Bucha” Andersson, Hulterstads AIK:

Den 13-årige Stefan Andersson var lite mörkare än de andra i sjuan på högstadiet. Det tyckte i alla fall jämnårige Markus Rudestig och började kalla Stefan för ”Buch-man”.

Annons

”Men det blev snabbt ”Bucha”. Sen dess har det följt med och jag har inte blivit av med det, haha. Kallas ”Bucha” i fotbollssammanhang av de flesta”.

Magnus ”Trutte” Johansson, Högsrums FF:

Magnus Johanssons äldre bror, Mikael, har lite svårt att komma upp på morgonen när han arbetar på morfaderns bondgård. Så svårt att han blir titulerad smeknamnet ”Trötter”. Det blir så småningom ”Trutte”.

”Sen började brorsans kompisar att kalla mig för ”lill-Trutte”, då var jag väl en 10-12 år. Det blev sen bara ”Trutte” från mina polare. Jag bryr mig väl inte så mycket om det, men inom fotbollen säger de flesta ”Trutte””.

Jonas ”Muppe” Deurell, Glömminge IF:

”Jag gick i sexan, sjuan tror jag och alla skulle ha ett smeknamn. Så Tobias ”Tobbe-Lång” Johansson började kalla mig för ”Muppe”. Inget drömsmeknamn kanske, men nu har det suttit i så länge att det är svårt att bli av med”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons