Annons
Nyheter

Kanon - ”Bengan” kör ett år till

Nyheter • Publicerad 21 december 2006

FOTBOLLBengt Johansson vägrar att se slutet på fotbollskarriären. SSG IF:s 38-årige målvaktsveteran tänker vakta ”Kanonernas” bur ytterligare en säsong.– Jag har hållit på med fotboll i 30 år och jag vet inte vad jag ska göra när man lägger av. Det sociala är otroligt viktigt, säger ”Bengan”.

I hela 14 säsonger var han förstaalternativ mellan stolparna på Litorinavallen när Stora Frö IF var som mest levande. Under en period var målvakten inte bara spelare utan basade även över föreningen som ordförande. Dessutom hade han hand om försäljningen av bingolotter.

Annons

– Det blev för mycket och just i den vevan stod SSG utan målvakt och hörde av sig till mig. Det kändes skönt att bara få fokusera på fotbollen, berättar Bengt Johansson.

Nytändning

Årets säsong blev kanske den märkligaste någonsin för 38-åringen. I vintras var det tänkt att han inte skulle spela alls utan bara vara assisterande till huvudtränaren Peter Boström. I det skedet fanns det ett överflöd av målvakter i klubben. Sedan försvann burväktarna en efter en. ”Bengan” fick dra på sig målvaktshandskarna igen och börja spela med reserverna.

När sedan Robert Abrahamsson, under säsongen, bestämde sig för att gå in till Kalmar AIK blev det representationslaget igen för Bengt Johansson. En nödlösning som förvandlades till succé när ”Bengan” spikade igen målet.

– Det blev som en nytändning för mig. Jag hade ingen större press på mig utan det var bara att fullfölja säsongen, förklarar han.

En öländsk Ravelli

Det finns mängder av exempel på målvakter som bara blir bättre med åren. Vem kan exempelvis glömma den då 35-årige Thomas Ravellis VM-slutspel 1994?

– Jag hörde någonstans att målvakter är som bäst mellan 28 och 36 år. Nu är jag 38 så jag borde vara på väg ner, säger han och skrattar.

SSG har under hela hösten jagat en ny målvakt – utan resultat. Mycket pekar därför på att ”Bengan” kommer få förtroendet som klubbens nummer ett ytterligare en säsong.

Slippa extraögon

Annons

Inför 2006 knöt SSG till sig flera etablerade namn och laget seglade upp som storfavoriter i division V sydöstra. När serien summerades hade inte klubben motsvarat förväntningarna och många blev förvånade när laget blev rejält distanserade av Mörbylånga och Borgholm.

– Det finns likheter med Glömminge för något år sedan som också fick stor press utifrån. Men jag kan inte säga att jag märkte av det eller att det störde. Mörbylånga var en division bättre redan den här säsongen.

Nu ser det helt annorlunda ut i SSG och det är inte många som räknar med att laget ska vara med i toppen.

– Det ska bli skönt att slippa alla extra ögon på sig, säger Bengt Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons