Nyheter

Ingen konstgräsplan i år

Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

FOTBOLL

När kommer konstgräset till Öland? Blir det spel 2010 eller 2011? Och vad händer med de 200 000 kronorna som Smålands Idrottsförbund lovat bidra med? Fryser de inne om det inte blir ett konstgräsbygge nu omedelbart?

Det är få objekt eller ärenden som tilldragit sig ett sådant intresse bland den öländska allmänheten som den omtalade, men fortfarande icke-existerande, konstgräsplanen.

Planen finns - den har konstgräskonsulten Bo Eklinder redan fixat – men inte PLANEN.

Så hur är läget nu?

Vi börjar med de utlovade 200 000 kronorna:

– Pengarna är beviljade under förutsättning att medfinansiering sker och att en tidsplan hålls, säger utvecklingskonsulten Per Edén på Smålands Idrottsförbund.

Tidsplanen, vad innebär det? Många har uppfattat att deadline är 2010. Börjar inte konstgräsbygget i år, så fryser pengarna inne.

Men fullt så illa är det inte.

– Nej, vi för en kontinuerlig dialog och vi stänger inte dörren vid ett speciellt datum.

30 JUNI 2011

Per Edén kan alltså hålla i pengarna även om 2010 växlar över till 2011. Men inte hur länge som helst.

– Pengarna vi har kommer ur regeringens så kallade ”Idrottslyft”. Vi vet inte hur länge de resurserna finns kvar.

– Så ett definitivt sista datum är 30 juni 2011.

• Vilket betyder?

– Då måste alla igångsättningsbeslut vara tagna och övrig finansiering klarlagd.

DUBBLA BUDSKAP

Klara besked från Smålands Idrottsförbund. Men är läget lika klart i politikerleden?

Michael Granstedt (S) har motionerat om vikten av inte bara en utan två konstgräsplaner. Han försökte också driva igenom åtminstone den ena, den på Tallhöjdens grusplan, vid 2009 års sista fullmäktige i december. Det vill säga att bygget skulle dra igång under 2010.

Det gick dock inte särskilt bra. Fullmäktige punkterade förslaget med röstsiffrorna 27 - 18.

Michael Granstedt sitter också i kultur- och fritidsnämnden, som formellt äger frågan i den kommunala hierarkin. Men där har han själv varit med att föra fram 2011 som lämpligt årtal för den artificiella gräsmattan. Dessutom har han prioriterat en ombyggnad av fritidsgården Zokker i Mörbylånga före en konstgräsplan i Färjestaden.

HÖSTEN 2011

– Jo, det stämmer, medger han men tilllägger snabbt.

– Men bägge objekten är planerade för 2011 års budget. Att Zokker ligger ”först” beror bara på att det funnits med i diskussionerna så länge.

• OK, men när blir Öland konstgräsgrönt?

– Jag tror inte på en spelbar plan redan i år. Den blir spelbar först någon gång, förmodligen på hösten, 2011.

Blir den ens av då, kan ju den luttrade kommunmedborgaren fundera över. Men det blir den (håll tummarna och ta i trä). Politikerna har tagit ett formellt och protokollfört beslut i fullmäktige att det ska bli en konstgräsplan. Nu återstår bara lite tragglande med vattenledningar, P-platser – och pengar...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.