Nyheter

Från OLAnder till OLA

Nyheter • Publicerad 9 november 2009

FOTBOLL

Färjestadens GoIF kunde inte fått en bättre ersättare till Magnus Olander. I söndags gjorde föreningen nämligen klart med en av regionens mest meriterade tränare som coach för herrlaget 2010.

– Det känns jättespännande. Det är ju det bästa man kan träna här i regionen, förutom Lindsdal och Kalmar FF, säger Ola Petersson.

Petersson kommer senast från Lindsdals IF, som han tog över som coach inför säsongen 2007, då LIF var nykomlingar i division 2. Efter årets säsong, en imponerande tredjeplats i tvåan, blev det däremot ingen förlängning med LIF, som tog tillbaka Jonas Klippvik (den coach Petersson tidigare ersatte efter säsongen 2006) som tränare.

Petersson stod då utan klubb, men förfrågningarna har varit många.

– Det var andra klubbar på mållinjen ända fram tills i söndags, berättar han.

Varför blev det Färjestaden?

– Med Färjestaden är jag fortfarande kvar på en nivå som är bra och jag har fått ett väldigt gott intryck av föreningen. Det verkar ha blivit ordning och reda där det senaste året och det som lockar är att de har en tydlig struktur på sin ungdomsfotboll.

SPELARUTBILDNING

Petersson jobbar som instruktör för tjejerna på fotbollsgymnasiet och var i början av seklet heltidsanställd som tipselittränare i Kalmar FF under tre år.

– Och där fick jag en väldigt fin utbildning också, säger han.

Spelarutbildning verkar ligga dig varmt om hjärtat, precis som det gör för Färjestadens förre tränare, Magnus Olander?

– Ja, det är klart att det gör och det har jag en stor erfarenhet av också. Men man blir aldrig fullärd.

”HUVUDET I BOLLSÄCKEN”

Allt har skett väldigt snabbt. Nyligen var Olander inställd på en ny säsong med Färjestadens GoIF och höll på att se om truppen inför återtåget i division 3.

Men sedan blev det helt plötsligt en flytt till Jönköpings Södra IF.

– Magnus gör ett bra val om han vill satsa på sin tränarkarriär och han har gjort ett bra jobb i Färjestaden. Så det känns tryggt att ta över, säger Petersson.

Men du har inte hunnit sätta dig in i tilltänkta nyförvärv än?

– Nej, men jag har tänkt att sätta mig ner med Olander och gå igenom det när det har lugnat ner sig lite för honom.

Har du sett någon match med FGoIF på länge?

– Nej, jag har levt med huvudet i bollsäcken ute i Lindsdal och inte hunnit med att titta på så mycket lokal fotboll. Men jag känner ju till många av spelarna ändå, bland annat från fotbollsgymnasiet.

TRÄNAT LAG I ALLA DIVISIONER

Peterssons företrädare, Magnus Olander, gillar lösningen.

– Ja, det tror jag blir bra. Eftersom allt har hänt så sent är det inte många tränare att välja på. Och att då en av regionens mest meriterade tränare är ledig är ju tur.

– Ola har ju varit uppe i allsvenskan på damsidan och i division 2 nu med Lindsdal och har lite kontakter med Kalmar FF. Sedan är vi kanske lite olika i sättet, han och jag, men det kan också vara bra.

Tränare i damallsvenskan och i herrarnas division 2, samt tipselitcoach i Kalmar FF, är dock långt ifrån det enda på Peterssons CV. Damettan och gamla seriepyramidens herrtvåa med Nybro IF är två stadiga meriter för Nybro IF-produkten, som en gång inledde tränarkarriären i Johansfors. En lång karriär är det redan med bland annat division 3- och division 4-coachning i Smedby och Torsås. Tja, det finns inte en division han inte tränat.

– Nej, jag har varit i alla divisioner som finns och det är nog unikt i Sverige, säger han med ett skratt.

Nu är han dock för första gången på Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.