Annons
Nyheter

En ö-fotboll i förändring

Nyheter • Publicerad 16 september 2007

SPORTKRÖNIKA

Det känns kanske en smula lustigt att skriva en krönika om ö-fotbollen nu när Öland invaderats av den svenska innebandyeliten, som gör upp i Ligacupen i Färjehallen under helgen. Men i det fina höstvädret utanför innebandymeckat ”Lilla Blå” avgörs faktiskt årets fotbollssäsong på diverse gröna rektanglar.

Annons

Och när man sitter och studerar tabellerna börjar man genast nynna på en viss hit av den gamle hårdrocksgruppen från tyska Hannover – The Scorpions. Det blåser nämligen en ”wind of change” över ön. Klubbar rör sig upp och ner mellan serier och speciellt på herrsidan kan det innebära en stor skillnad för ÖB-sporten nästa år. Vi har de senaste åren bevakat alla herrserier från division 3 ner till division 6, men nästa säsong kan det bli så att vi istället för fem serier endast behöver hålla reda på tre.

I division 3 tappade vi i år det enda ö-inslaget i Färjestadens GoIF, som nästa år istället lirar i elitfyran. Där får man smått otroligt nu mäta krafterna med IFK Borgholm, som så sent som förra året lirade division 5-fotboll. Om RM IF håller sig kvar i elitfyran och om Mörbylånga GoIF lyckas kvala sig upp blir det en fantastisk elitfyra nästa år, men annars lirar RM och ”Mörby” i en då nästan lika intressant fyra nästa år. I division 4 borde Böda/Högby klara sig kvar trots ett utsatt läge och sällskap får man nästa säsong av Glömminge IF, som i år lämnat division 5. I femman ligger för övrigt SSG illa till och riskerar nedflyttning till division 6. I sådana fall finns inga Ölandslag i femman nästa år. Från sexan är det inga lag som åker ur, men i de klubbarna brukar å andra sidan nedläggning hota, då spelarmaterialet oftast inte slår några positiva rekord i antal.

Nåväl, som ni ser är det väldigt nära att de bara blir tre divisioner med ö-intresse nästa säsong, elitfyran, fyran och sexan. Lite tråkigt kan en del tycka, men samtidigt blir det i sådana fall riktigt stort intresse kring just de serierna. Det tråkiga med allt är väl dock att spetsen på ön försvunnit. Visst borde ön kunna stoltsera med i alla fall ett lag i de svenska fotbollsserierna, det vill säga division 3 och uppåt. Men, men... Vill man se elitidrott på ön finns ju alltid FIBK:en att titta på. Nej, just det, de ska ju spela i Kalmar...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons