- Damfotbollen har alltid hamnat i bakgrunden
FOTBOLL
När Patrik Gustavsson i veckan meddelade att han slutar som tränare i Färjestadens GoIF blev detta starten på en infekterad debatt på internet:
Skiljer sig klubbarnas satsning på herrlag respektive damlag?
Prioriteras herrlagen framför damlagen på Öland?
Det ska bli roligt att komma till en förening som satsar betydligt mer på sitt damlag sa Färjestadens damtränare Patrik Gustavsson när han i veckan meddelade att han lämnar Färjestadens GoIF för Lindsdals IF.
Detta har skapat en hektisk debatt på internet där klubbarnas prioriteringar ifrågasätts. Vad är egentligen viktigast herrlaget eller damlaget?
Damfotbollen har alltid hamnat i bakgrunden av herrfotbollen och i Färjestadens GoIF är det inget undantag. Jag tycker Färjestaden gör en jättebra satsning med U1:an (satsningen mot pojkallsvenskan som Ölandsbladet tidigare skrivit om, reds. anm) men jag önskar att man även satsade lite på damfotbollen, säger Patrik Gustavsson när Ölandsbladet ber honom utveckla sitt resonemang.
Det är lite känsligt att gå in på men jag upplever det som att herrlaget och U1:an ständigt går före damlaget.
BRISTER
Och även inom Färjestadens GoIF:s styrelse erkänner man att brister finns i hur man har hanterat klubbens damlag.
Det här är något som vi helst inte diskuterar offentligt utan håller inom berörda parter. Men jag kom ju in som ny ordförande i föreningen i år och jag har upptäckt att det finns ojämlikheter mellan herrfotbollen och damfotbollen i Färjestadens GoIF, säger ordförande Gunilla Johansson.
Men så tror jag det är inom de flesta föreningar. Visserligen är det inget försvar men vi jobbar med att minska skillnaden och har börjat satsa mer på vårt damlag.
Vad beror det på att herrfotbollen är prioriterad framför damfotbollen?
Jag vill inte påstå att vi prioriterar herrfotbollen framför damfotbollen. Men som sagt har det funnits vissa skillnader och vi har satsat mycket mer på damfotbollen nu för att minska skillnaden som finns.
Däremot är det ju så att det är lättare att få ledare och dylikt till herrlag och pojklag, då är det också lättare för oss i styrelsen att lägga pengar där det redan finns resurser och underlag.
KÄNSLIGT ÄMNE
Att ämnet är känsligt märks tydligt bland de ledare och styrelsemedlemmar Ölandsbladet pratat med. Många rykten och påståenden florerar hur damlagen egentligen behandlas och bland annat väljer FGoIF:s Peter Malmberg, som är en drivande kraft inom klubbens damlag och även med i styrelsen, att inte uttala sig i frågan utan låter ordförande Gunilla Johansson stå för klubbens officiella uttalanden.
Det påstås att du köpt in shorts, bollar och övrigt material för egna pengar, Patrik Gustavsson?
Ja, det stämmer att jag köpt in lite extra saker. Jag tycker att alla i laget ska spela i likadana shorts och då gick jag, med egna pengar, in och köpte några extra till laget. Sedan har jag köpt in lite annat material som koner och sådant, men inga bollar däremot.
Men i föreningens styrelse ser man annorlunda på saken.
Inköpen gjorde Patrik helt på eget bevåg och det var inte förrän långt senare vi i styrelsen fick reda på det. När jag kom in som ordförande insåg jag att vi var tvingade att ta till vissa åtgärder för att minska utgifterna och ändra på vårt underskott. Till exempel så samordnar vi alla inköp inom föreningen nu, men självklart ska alla inom ett lag ha enhetliga shorts, säger Gunilla Johansson.
Patrik, du har tidigare varit i ett annat damlag på Öland. Hur upplever du skillnaderna mellan RM IF och Färjestadens GoIF?
Om man bara ser till damlaget i FGoIF och alla som är inblandade i det så är det helt underbart och absolut inga problem. Men det är i kommunikationen och arbetet med styrelsen som det finns brister.
I RM var det inte alls på samma nivå. Det fanns alltid material och bollar på träningarna och det var aldrig några problem.