Annons
Nyheter

Årets ÖB-lirare utsedda

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2009

DIVISION 2-TEMPOT GJORDE TOM FÖR SNABB

FOTBOLL

Annons

Efter en säsong med Nybro IF i division 2 vände Tom Karlsson inför 2009 hem till moderklubben Färjestadens GoIF för sin sjunde säsong med klubbens a-lag.

En lyckad flytt som innebar serieseger i Elitfyran och utnämning till Årets ÖB-lirare 2009.

– Kul och överraskande. Jag hade inte koll på att jag varit med i ÖB-elvan så många gånger, säger den 23-årige mittbacken.

Med division 2-tempo i kroppen gick Tom Karlsson inför säsongen ner till Elitfyran, där han inte släppt många anfallare förbi sig.

– När man kommer ner två divisioner har man mer tid på sig och då står man rätt redan från början och slipper springa de där extra meterna. Och så hade jag ju fått den där division 2-rutinen också, säger mittbacken, som valde en hemflytt till kompisgänget i FGoIF mycket för att kunna hinna med sina högskolestudier.

Med Färjestaden tog han sedan nyligen hem Elitfyran och en stor nyckel till den seriesegern var det stabila försvarsspelet i backlinjen.

FGoIF släppte bara in 21 mål på 22 matcher.

– Det är jäkligt bra. Men det har också känts bra hela året. Björn Nilsson (vänsterback) har tagit ett jättestort kliv i år och Johan Lewton (mittback) har också varit bra, liksom Emil Olsson (högerback).

– Det har fungerat jättebra med Lewton men jag måste framförallt lyfta fram ytterbackarna, för det har inte blivit så mycket inlägg från våra motståndare.

FÖRSTÄRKA I LINJEN

Annons

Den stabila fyrbackslinjen splittrades dock under hösten, så nyckeln till division 3-dörren är inte kvar nu när laget nästa säsong är tillbaka i trean.

– Är man trygg bakåt vågar man spela ut framåt och det är viktigt. Så vi behöver förstärka lite i backlinjen. Jag behöver en mittbackskollega och när Emil Olsson och Sebastian Edin lämnat behöver vi ytterbackar. Och en forward till vore bra.

Och jag hör på dig att du fortsätter i FGoIF nästa säsong...

– Ja, det är inga konstigheter. Vi ska ju upp och tampas i trean nu. Det blir kul, det är där vi hör hemma.

 

BLIR ÖB-LIRARNA LAGKAMRATER 2010?

FOTBOLL

27 mål tog IFK Borgholms Jacob Petersson till sex ÖB-elvor i år, vilket räckte för att dela priset med Tom Karlsson.

Och kanske kan årets båda ÖB-lirare bli lagkamrater nästa år.

– Färjestaden är definitivt en intressant klubb, säger den 20-årige anfallaren.

Annons

Redan i fjol jagade Magnus Olander och hans Färjestadens GoIF Borgholms skyttekung Jacob Petersson. Petersson valde dock att stanna i Borgholm och tog med sina 27 mål laget tillbaka till elitfyran och blev tillsammans med Tom Karlsson utsedd till årets ÖB-lirare.

– Det är lite förvånande. Jag visste att jag blivit uttagen ett par gånger men jag trodde faktiskt Charlie Nilsson skulle vinna, säger Petersson som nästa säsong faktiskt kan bli lagkamrat med årets andra ÖB-lirare då han även i år haft Färjestadens ögon på sig.

– Jag har blivit inbjuden att spela en testmatch med Färjestaden men jag skriver en tenta då och kan inte vara med, säger Petersson.

BARA FÄRJESTADEN

Förutom Färjestaden har dock ingen annan klubb visat intresse.

– Nackdelen med att gå till Färjestaden är att de bara spelar en serie högre än Borgholm. Och på ett sätt känns det som att det lika gärna kan vara i sådan fall. Fördelen Färjestaden har är ju att de åker in till Kalmar och tränar på konstgräs. Det ger mer än att åka till gruset i Köpingsvik, säger Petersson.

Men om en klubb från division 2 ringer?

– Ja, tvåan är ju ytterligare en division högre och då blir det väldigt intressant. Jag känner att jag måste testa om jag får en sådana chans och se hur långt man kan komma.

 

Läs mer om Tom och Jacob i torsdagens Ölandsbladet. I detta nummer publiceras även hela "Årets ÖB-elva.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons