Nyheter

Andreas coachar klassisk klubb

Nyheter • Publicerad 18 april 2006

FOTBOLL, SUPERETTANÅtvidabergs FF står inför en spännande säsong. Nystart i superettan efter uppbrottet med Djurgården, spel i UEFA-cupen efter Svenska cupen-förlusten mot samma lag.Mitt i allt står en av Ölands bästa fotbollsspelare genom tiderna, Andreas Thomsson.Men inte längre som spelare, nuförtiden är det tränaryrket som gäller för Mörbylångasonen.

Ölandsbladet träffar Thomsson på hans gamla hemmaplan Skansen under ett av hans nuförtiden ganska sällsynta besök hos föräldrarna på Öland. Den mer exakta adressen är Beteby, cirka två kilometer söder om Mörbylånga, och det är det som är Andreas Thomssons smultronställe när han väljer att återkomma till hemön.

– Jag kommer hit för att få avkoppling. Kanske få fiska lite och känna lugnet.

Lugnet före stormen

Lugn är något som kan behövas när säsongen drar igång för smått legendariska Åtvidaberg. Första matchen spelades igår mot GIF Sundsvall (efter vår pressläggningstid, reds. anm.) och säsongen kommer alltså att krönas med UEFA-cupsspel för laget. Dessutom är det tänkt att Thomsson ska hinna med sitt jobb som lärare på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg.

– Vi har över 100 elever och där jobbar jag dagtid, på kvällarna är jag assisterande tränare för Åtvidaberg.

Kommunen i Åtvidaberg köper in tjänster från ÅFF och där ingår Thomssons halvtidstjänst som idrottslärare, något han också är utbildad till. Utbildningen påbörjades i Linköping där han gjorde sina första tränarår innan han kom till Åtvidaberg, men avslutades sedan på Kalmars Högskola.

Gemensamt ledarskap

Nu är han alltså assisterande tränare i Åtvidaberg och har den erfarne och erkände Kent Karlsson som mentor och förstetränare.

– Vi jobbar gemensamt med taktik och delar upp träningarna mellan varandra. Det liknar i mångt och mycket ett delat ledarskap, men när det bränner till är det ju han som får ta de tuffa besluten och stå för dem eftersom han är förstetränare.

Åtvidaberg har i ett par år verkat som farmarförening till Djurgården och därigenom fått många duktiga spelare nedskickade till sig. Nu är det avtalet slut vilket innebär att ÅFF får stå på egna ben igen. Nu ska spelarförsörjningen komma genom talanger ifrån närområdet och där spelar fotbollsgymnasiet en viktig roll.

– Upptagningsområdet för gymnasiet är hela Sverige men framförallt kommer det spelare från Östergötland. Det finns en breddgrupp och en elitgrupp där breddgruppen består av spelare från området runt Åtvidaberg.

Thomsson spelklar

Skulle det bli problem med spelarförsörjningen i år finns dock ett till alternativ. Andreas Thomsson har nämligen skrivits upp av Åtvidaberg som spelklar. Enligt Andreas handlar det snarare om en försiktighetsåtgärd än att han skulle vara en joker inför årets superetta.

– Jag har inte träning för en full match. Skulle jag få några sistakvartare vet man ju i och för sig inte vad som skulle kunna hända, säger han med ett skratt.

Spelarkarriären får man alltså numera se som ett i det närmaste avslutat kapitel. Nu är det istället en tränarkarriär som hägrar för Andreas Thomsson från Beteby söder om Mörbylånga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.