Annons

Ledare: ”Brofrågan måste alltid hållas levande”

Ölandsbron kommer inte att hålla i all evighet. Det känns också som en evighet att jobba fram en krisplan för den dagen bron inte längre kan ta oss över Kalmarsund. Men ett sådant dokument får aldrig ligga helt klart och damma, det måste vara en ständigt levande och uppdaterad plan!
Publicerad 15 december 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det är svårt att ha en helt färdig plan för den dagen Ölandsbron rasar. En sådan plan måste hela tiden uppdateras och hållas levande, men veckans möten kring bron skapar nödvändiga utgångspunkter, anser Ölandsbladets ledarredaktion.
Det är svårt att ha en helt färdig plan för den dagen Ölandsbron rasar. En sådan plan måste hela tiden uppdateras och hållas levande, men veckans möten kring bron skapar nödvändiga utgångspunkter, anser Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Letade i Ölandsbladets gamla textarkiv. ”Vad händer den dagen bron rasar?” och ”När byggs en ny Ölandsbro?” är återkommande ämnen i lokaltidningen. Inte så konstigt kanske, med tanke på vilken betydelse Ölandsbron har för oss ölänningar?

Jo, det finns några ivrare som vill spränga bron och med dårens envishet hävdar att Öland vore bättre utan Ölandsbron. De förespråkarna blir dock allt färre.

”Påståenden om att myndigheter inte lyft frågan om vad som händer om Ölandsbron kollapsar stämmer inte.”
Annons

I veckan var det stormöte i Färjestaden med rubriken ”Om Ölandsbron havererar”. Den här gången var det Centern som kallat till bords.

2018 var ämnet en krisövning under länsstyrelsen med de bägge Ölandskommunerna som deltagare. Så påståenden om att myndigheter inte lyft frågan om vad som händer om Ölandsbron kollapsar stämmer inte. Frågan dyker upp på dagordningar mellan varven.

Här saknas innehåll

Däremot kan vi vara överens om att vi fortfarande inte har någon klar manual, om det nu går att sammanställa någon sådan? Det är viktigt att det finns tankar i tiden kring hur vi skulle klara en sådan katastrof, snarare än en dammig manual från 1997. Samtidigt påtalar veckans möten, liksom de 2018, om nyttan av en organisation med beredskapshamnar samt matförsörjning- och sjukvårdslösningar för en nära nog omedelbar igångsättning.

800 ölänningar jobbar vid sjukhuset i Kalmar. Det är ett bekymmer både för fastlandet och ön. Går det att hålla någon akutsjukvård på ön och var i så fall?

400 ton mjölk per dag innebär miljonbortfall för mjölkbönder, samtidigt så körs drygt hundra nötdjur om dagen vanligtvis över bron. Måhända överelever fler djur några dagar längre, men lantbruksföretagen?

Om olyckan inträffar under sommaren då antalet människor på ön är tiodubblat till över en kvarts miljon spelar förstås roll i vår förmåga att klara krisen.

Ölandsbladet skulle komma ut som vanligt även vid ett brohaveri - på nätet. Men hur skulle det bli med papperstidningen? Med tryckeri i Karlskrona så tror jag i vart fall inledningsvis att det skulle bli stora svårigheter att leverera papperstidningen till din brevlåda.

Det är viktigt att med bara några års mellanrum genomföra myndighetsmöten och övningar kring Ölandsbron för att på så sätt hålla oss alerta den dagen bron inte längre bär oss!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons