GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fiskehamnsföreningen överklagar Kapelluddens satsning

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2014

Borgholms Fiskehamnsförening har valt att överklaga Kapelludden ABs satsning. Anledningen är att de bland annat planerar att bygga en restaurang på deras område och föreningen har inte fått yttra sig om detta.Borgholms kommun beslutade redan 1947 att upplåta området till Borgholms Fiskehamnsförening. Vid tidpunkten gavs de även rätt att uppföra en fiskebåtsbrygga, uppföra fiskebodar och även att anlägga plan för torkning av nät. – Fiskenäringen var viktig för Öland förr i tiden och nu är turismnäringen oerhört viktig. De regnar inte investeringar i Borgholm. Vi är positiva och tycker det är jättekul att en lokal entreprenör vill satsa så mycket i Borgholm, säger Jonas Calmvik, som är kassör i Borgholms Fiskehamnsförening. Restaurangen oroarEnligt bygglovsritningarna kommer en parstuga att uppta en mindre del mark av föreningens område. Men det är placeringen av den planerade restaurangen som de främst har synpunkter på. – Om restaurangen blir i samma mått som enligt bygglovet skulle den uppta en stor del av vårt område. Där brukar vi ställa upp våra båtar och tvätta samt reparera dem. Vi parkerar även våra bilar där, säger han och fortsätter: – Sedan kan vi tänka oss att restaurangen kommer att uppta ännu mer mark i anspråk då det behövs ett varuintag och sophämtning. Campingen har mycket mark så det borde inte vara några problem att lösa detta. Jonas Calmvik tycker det är konstigt att varken Borgholms kommun eller Kapelludden AB har pratat med föreningen innan bygglovet klubbades igenom. – Åtminstone kommunen borde ha koll på att det är vårt område eftersom vi sköter den. Vi vill inte bråka men vi måste göra vår röst hörd. Vi hade inte behövt överklaga om det hade varit bättre kommunikation från början. – Jag hoppas att vi får tillfälle att diskutera detta och jag tror att vi kan hitta en lösning. För vi tycker att denna satsning är jättebra för staden. Relevanta synpunkterJoachim Grundin är projektledare för Kapelludden ABs satsning och välkomnar en dialog. – Jag tycker det är viktigt att synpunkter kommer fram och de är relevanta. Vi måste ha fått olika uppgifter från kommunen om vad som gäller. Men vi tycker det är otroligt viktigt att området behåller sin grundläggande karaktär. – Jag har förstått att man antar att vi skulle asfaltera hela ytan men det ska vi inte göra. Man ska vara försiktig med antaganden, då är det bättre att fråga oss. Hur kommer det sig att ni inte har hört med fiskehamnsföreningen? – Återigen, vi har inte sett att det finns något som påverkar området som föreningen anser och det är ett misstag från oss. Han välkomnar en dialog med föreningen. – Vi får ta ett omtag om detta, vi ska sätta oss ner tillsammans och ha en diskussion som är öppen, rak och ärlig. Vi är helt prestigelösa och lyssnar på alla synpunkter från de som är berörda Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.ALEXANDER JENSEN

Redaktion
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.