Valanalys Mörbylånga: ”Den mjuka linjen vann röster i Mörbylånga”
Det mesta talar för att sittande styre, S-V-C, behåller styret i Mörbylånga kommun. Egentligen inga jättesensationer syns i siffrorna. Sverigedemokraterna är starka när det gäller valet till riksdagen, men är svaga lokalt och tappar faktiskt någon halv procent sedan valet 2018.
Moderaterna är det oppositionsparti som synts mest och tagit högst ton i valkampanjen. Det har betygsatts av kommuninvånarna med plus 2,8 procent.
Socialdemokraterna med kommunalrådet Matilda Wärenfalk har valt en betydligt mjukare linje, vilket gett än mer - plus 3,6 procent.
Visst, det går att prata om nationella trender, men Borgholms kommun är ett otroligt exempel på hur siffrorna kan skifta på det lokala planet jämfört med riksdagsvalet.
En Centeranalys skulle kunna vara att tappet skett bland de mer högerorienterade inom partiet. Det kunde möjligtvis ha kunnat öppna för en omstart för den traditionella borgerligheten i Mörbylånga kommun. Men med tanke på hur vissa moderater smutskastat Centerns ledamöter under mandatperioden så är den politiska svängningen inte sannolik på något sätt.
I dag analyseras det inom Centern. Vilken väg ska partiet gå i framtiden? Finns det någon traditionell borgerlighet kvar alls att bygga på i kommande val? Frågan ställs på nationell nivå, men i allra högsta grad även i Mörbylånga.
Och Moderaterna måste rannsaka sig. Att tillåta enstaka företrädare att bedriva sådan smutskastning åt alla håll - är det verkligen rätt väg att gå för att samla någon form av opposition?
Miljöpartiet lyckades få 1,4 procent i fullmäktigevalet i Mörbylånga utan att en enda valbar kandidat. Eva Dillners Alternativ Sverige fick 16 röster i valdistrikt Sydöland, men 0,7 procent totalt i kommunen var mycket långt från en plats i fullmäktige.
Att Kristdemokraterna förstärkts med några yngre kvinnor kan ha bidragit till partiet ökat med 1,8 procent.
Notera att det slutgiltiga resultatet i Mörbylånga först väntas på onsdag eller torsdag.