GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Valanalys Borgholm: ”I Borgholm gick SD-rösterna till invandraren från Balkan”

På riksdagsplanet så röstades det på Sverigedemokraterna. Men på hemmaplan lades rösterna på invandraren.
Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Siffrorna från Borgholms kommun visar att de som på riksplanet röstat för SD på hemmaplan i stället lagt sin röst på invandraren från Balkan. Skillnaderna är sensationellt stora, analyserar Ölandsbladet.
Siffrorna från Borgholms kommun visar att de som på riksplanet röstat för SD på hemmaplan i stället lagt sin röst på invandraren från Balkan. Skillnaderna är sensationellt stora, analyserar Ölandsbladet.Foto: Peter Boström

Valet i Borgholms kommun 2022 borde vara föremål för forskning, värt att uppmärksamma ur ett nationellt perspektiv.

I riksdagsvalet så fick S 28 procent i Borgholm - i kommunvalet hela 43,2 procent! Jämför det med SD som i Borgholms riksdagsval fick 25,1 procent - men bara 11,7 procent lokalt.

Hur kan det komma sig att så många Sverigedemokrater lägger sin politiska ideologi åt sidan och ser till att kommunhuset fortsätter att styras av flyktingen från Balkan?

Givetvis ett bevis på att invånarna i Borgholms kommun tycker att Ilko Corkovic och hans partikollegor gör ett bra jobb, men också ett gravt underbetyg åt Sverigedemokraterna i kommunen.

När styret i Borgholms kommun nu ska sättas är Socialdemokraterna i förarsätet med sina tre nya mandat. För att få en stark majoritet så krävs fortsatt stöd av Centern och Vänstern. Just Centern är väl ända lilla frågetecknet, partiet som tappar två mandat.

Att vara stödparti kostar de mer borgerliga väljarna i Centerkåren. Men med tanke på hur Moderaterna på det lokala planen skjutit på Centern så känns en traditionell borgerlig återförening mindre troligt. Detta skulle också kräva samstyre med Erik Arvidsson och de fyra mandaten från Sverigedemokraterna.

Framtid Öland backar med 3,8 procent och tappar ett mandat, men skulle också rent teoretiskt kunna bli vågmästare om Centern mot all förmodan valde den borgerliga vägen. Framtid Öland som ändå bildats i någon mån av missnöje med de traditionella partierna har precis som Ölandspartiet förlorat mark.

Ölandspartiet åker nu ur fullmäktige i Borgholm och högst sannolikt så försvinner partiet i och med Per Lublins bortgång också helt från den politiska kartan.

Först på onsdag eller kanske mer troligt framåt torsdag är de sista rösterna räknade i kommunvalet.

Peter BoströmSkicka e-post