Annons
Debatt

Ledare: Så... Öland var trots allt intressant att försvara!?

Militärstrateger skrattade åt rösterna från Öland, som vädjade om att likt Gotland omfattas av någon form av försvar.
Publicerad 24 augusti 2022 • Uppdaterad 25 augusti 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland har en nyckelroll i planerna på ett nytt luftvärnsregemente i Kalmar. Försvarsminister Peter Hultqvist var med på den presskonferens där ett möjligt luftvärnsregementet presenterades. De som tidigare skrattat åt Ölands försvarsstrategiska läge i södra Östersjön har tystnat.
Öland har en nyckelroll i planerna på ett nytt luftvärnsregemente i Kalmar. Försvarsminister Peter Hultqvist var med på den presskonferens där ett möjligt luftvärnsregementet presenterades. De som tidigare skrattat åt Ölands försvarsstrategiska läge i södra Östersjön har tystnat.Foto: Alexander Jensen

På Öland har vi känt av orosvindarna. Rysslands invasion av Ukraina aktualiserade förstås försvarsfrågan för oss kring södra Östersjön.

Ölandsbladet sammanfattade orostankarna på ledarplats, det faktum att Öland och sydöstra Sverige är totalt utan försvar. Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) tog politiskt initiativ genom att skriva till regeringen och Mörbylångas kommunalråd Matilda Wärenfalk (S) hakade på.

Annons

Ölänningarnas oro möttes av så kallade försvarsexperter med gapskratt. Det fanns i deras ögon ingen anledning att slösa militära resurser på Öland, en ö som enligt dem var totalt ointressant.

Ett par månader senare har frågan dragits ett par varv till i hemliga rum. Och plötsligt är inte Öland alls ointressant för försvarsstrateger.

Det finns idag bara två luftvärnsbataljoner i Sverige, båda utgår från regementet i Halmstad med en sammanlagd styrka om 650 personer. Man behöver inte vara försvarsanalytiker för att inse att det är ett bekymmer för Sverige. Det är inte från Norge, Danmark eller England som hotet mot Sverige kommer.

Och vikten av luftvärn står tydligt och klart vid en analys av kriget i Ukraina, förmågan att kunna möta hotet från långdistansrobotar. Det handlar för Sveriges del om att kunna kontrollera luftrummet över södra Östersjön.

Av samma uppfattning är Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Varför skulle annars han ställa upp på länk när Kalmar kommun presenterar förslaget om att upprätta ett luftvärnsregemente i Kalmar vid tidigare F12-området? Statsminister Magdalena Andersson med täta Nato-kontakter håller sig också informerad om försvarsplanerna i Kalmar.

”Öland står fullständigt bakom Kalmar kommuns framställan om ett luftvärnsregemente i regionen.”

Redan första punkten i Kalmars framställan slår fast vikten av ett luftvärnsregemente i sydöstra Sverige och just Ölands betydelse: ”God räckvidd över södra Östersjön. Ombasering kan snabbt göras till Öland för ytterligare räckvidd över Östersjön.”

Det tål återigen att påpekas det faktum att Ryssland finns 26 mil från södra Öland, lika nära eller långt bort som Halmstad faktiskt. Ett bra försvar kostar mycket pengar, men ett gott luftvärn är ett förhållandevis billigt sätt att avsevärt höja försvarsberedskapen.

Öland står fullständigt bakom Kalmar kommuns framställan om ett luftvärnsregemente i regionen. Det handlar om både Sveriges och Ölands säkerhet.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons