Annons
Debatt

Ledare: Historien är viktig för Ölands framtid

När SVT i söndags kväll genom sin största historiesatsning genom tiderna presenterar järnåldern så är det genom stort fokus på Sandby borg.
Publicerad 14 november 2023 • Uppdaterad 14 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Tv-programmet Historien om Sverige, SVT:s rekordsatsning på svensk historia, lyfter fram Sandby borg och öländsk historia. ”Intresset för öländsk historia lär inte minska”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör. Foto: SVT
Tv-programmet Historien om Sverige, SVT:s rekordsatsning på svensk historia, lyfter fram Sandby borg och öländsk historia. ”Intresset för öländsk historia lär inte minska”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör. Foto: SVT

För en historieälskande ölänning var det dregel i mungipan att på absolut bästa sändningstid se avsnitt två av ”Historien om Sverige”, som i tio delar beskriver varför vårt land ser ut som det gör idag.

Tv-serien beskrivs av SVT som den stora berättelsen om vårt land. ”Om människorna och krafterna som format det – från istiden till våra dagar.”

Annons

Serien har redan blivit en tittarsuccé och väckt stor uppmärksamhet. Lita på att Öland kommer få fler besökare nästa säsong som vill uppleva de historiska platserna med egna ögon.

Intresset ligger i linje med vad den officiella öländska turistorganisationen känt av de senaste åren - det ökade intresset för att besöka öns historiska besöksmål.

Under måndagen presenterade till exempel Borgholms Slott fina säsongssiffror:

”Vi har ett mycket fint besöksår att se tillbaka på. Så många besökare har det inte varit på slottet sedan mitten av 1980-talet”, säger slottschef Tommy Josefsson.

I ärlighetens namn ingår i dessa siffror också konsertbesökarna, men även konsertarrangörerna ser ett värde i den historiska miljön.

Ändå finns det mycket som går att utveckla kring hur vi tar emot våra historieintresserade besökare. Då tänker vi inte på Borgholms slottsruin, utan på allt det där andra som Öland också har att erbjuda.

Eketorps borg lyder numera under Mörbylånga kommuns försorg. Den som studerat de ekonomiska ramarna kring borgen förstår att verksamhetsutvecklare måste ha det tufft att hålla igång besöksmålet.

Sandby borg har en problematik i frånvaro av vägskyltar och en liten grusväg, som för det första ägs av lantbrukare och för det andra inte är anpassad för turistströmmar.

”Det där stora samlade ”Ölands museum” lyser fortfarande med sin frånvaro.”

Och visst finns öländsk delhistorik i till exempel Himmelsberga friluftsmuseum, Skedemosse museum, Borgholms Stadsmuseum, Eketorps borg och Borgholms slott. Men det där stora samlade ”Ölands museum” lyser fortfarande med sin frånvaro.

Summeringen är att vi ser en ökning för historiska Öland, men mycket kan göras för att kunna möta intresset.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons