Annons
Debatt

Ledare: Det gynnar inte fåglarna att stänga ned Öland!

Solcells-satsningen på södra Öland stoppades i veckan. Men motiveringen - ”närhet till Natura 2000”. Mer behövs inte sägas. Vansinnet måste stoppas!
Publicerad 31 augusti 2022 • Uppdaterad 1 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Länsstyrelsens dialog-möten för att göra hela östra Öland till Natura 2000-område kunde inte fått sämre pr än när en planerad miljösatsning på solceller stoppas med hänvisning om ”närheten” till Natura 2000, ryter Ölandsbladets ledarredaktion.
Länsstyrelsens dialog-möten för att göra hela östra Öland till Natura 2000-område kunde inte fått sämre pr än när en planerad miljösatsning på solceller stoppas med hänvisning om ”närheten” till Natura 2000, ryter Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Länsstyrelsen kan ha hur många ”dialogmöten” som helst.

När först länsstyrelsen och sedan miljödomstolen båda säger nej till en seriös miljösatsning som tar till vara på den sol som nästan lite för ofta lyser på Öland - inte för att solcellerna placeras i Natura 2000, utan i ”närheten”...

Annons

Ja, då är dialogmöten bara trams. En pappersprodukt där man efteråt i alla fall ska kunna säga att alla blivit hörda.

Vill man förändra på riktigt, göra rätt, ja då ger man helt enkelt tusan i att lägga hela Öland under Natura 2000-område. Det heter att direktiven kommer från EU och att ordern utfärdats av riksdagen. Men vill stockholmarna se ett samhälle där utvecklingen stått stilla så finns Skansen på nära håll.

På måndagskvällens möte i Föra så sa Glenn i Uggeltorp det som behöver sägas. Det handlar faktiskt inte bara om att länsstyrelsen och dess företrädare ska implementera regler och förbud på Öland.

Det också tvärt om. Att den som representerar Länsstyrelsen i Kalmar också företräder oss som bor på Öland och i Kalmar län. Det är en förbannad skyldighet att vara vår röst - mot riksdag, mot EU.

”Utan en levande landsbygd, utan moderna lantbruk, utan grön energiutveckling - då kan du fäll en vägbom över Ölandsbron.”

Natura 2000 är en mycket viktig valfråga 2022 för ölänningarna. Frågan lyser emellertid helt med sin frånvaro i den nationella valrörelsen eftersom den är ointressant innanför tullarna, men frågan är heller inte något som debatteras i lokala valforum. Lokalt är det kanske inte så konstigt eftersom samtliga från vänster till höger tycker samma sak - nu är det nog med Natura 2000 på Öland.

Också i Regionen är samstämmigheten total. Problemet är dock bara att frågan inte får stanna där. Riksdag och regering måste förstå att Öland redan har ett omfattande skydd för våra fåglar. Öland är redan ett paradis för fåglarna, det är inte på Öland det behövs mer förbud, regler och inskränkningar.

Å ena sidan så heter det att Natura 2000 inte är lika ”hårt” reglerat som naturreservat, å andra sidan visar bara det senaste beslutet från såväl länsstyrelse och miljödomstol om ett nej till uppförandet av solceller, att när väl ett område klassats som Natura 2000, ja då finns det inga skillnader mot ett naturreservat.

Utan en levande landsbygd, utan moderna lantbruk, utan grön energiutveckling - då kan du fälla en vägbom över Ölandsbron.

Och det gynnar fan inte fåglarna!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons