GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”De där hjältarna som tagit sina smällar och som rest sig igen - Grönhögen är en sådan!”

Den där hjälten som tagit sina smällar, som rest sig igen och sedan står där som vinnare - det går inte låta bli att älska en sådan. Grönhögen är på många sätt den där hjälten.
Publicerad 22 september 2022 • Uppdaterad 22 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Grönhögen har en historia som fascinerar. Det där att kunna resa sig efter slag och samtidigt leva efter förutsättningar, finna nya vägar. ”Det går inte annat än att älska ett sådant samhälle”, skriver Ölandsbladets ledare om Årets By-utmärkelsen.
Grönhögen har en historia som fascinerar. Det där att kunna resa sig efter slag och samtidigt leva efter förutsättningar, finna nya vägar. ”Det går inte annat än att älska ett sådant samhälle”, skriver Ölandsbladets ledare om Årets By-utmärkelsen.Foto: Peter Boström

För snart 30 år sedan gick jag på embryot till det som var på väg att bli Grönhögens golfbana, minns att jag pratade om min morbror som jobbat vid den nedlagda betongfabriken just intill. Det var en erbarmligt dålig bana där bollarna låg rakt på alunskiffern och vi fick flytta oss undan på sista hålet för att ett litet sportflygplan med fågelskådare skulle kunna landa, mitt på den färska golfbanan.

Golfbanan har därefter haft del i Grönhögens ”comeback”, det kan man inte säga annat även om den egentligen först tagit ordentlig fart de sista tio åren.

Grönhögen har blomstrat tidigare, det måste sägas. Ytongfabriken, Mekaniska verkstaden, Toffelfabriken, skolan, hela villaområdet i Nybo. Sedan var det några tyngre decennier.

I Grönhögens återuppståndelse det senaste decenniet finns det personer jag tycker kan vara värda att lyfta fram. Människor som varit med hela resan, aldrig givit upp och nu starkt bidrar till att Grönhögen återigen blivit attraktivt.

Tomas och Barbro på ICA, förstås. Det där att med fingertoppskänsla driva en lanthandel för ortsbefolkningen och samtidigt kunna erbjuda flärdvaror för semesterfirare.

Erling Petersson i saligt minne, men för mig var han Grönhögen. Ett finger med i allt från idrott, studiecirklar och stugor. ”Gnällig” med glimten i ögat, så till vida att han alltid var på lokalmedierna och politiker om att inte glömma södra Öland, men alltid med finess.

Att nu sonen, Bubben, är med och driver Grönhögens framtidsfrågor, känns både naturligt och viktigt. Det där att utveckla och förändra med en touch som passar just Grönhögen.

Grönhögen är även med öländska mått en stor smältdegel. Företagandet med industrier och traditionella öländska yrkesverksamheter samsas på samma yta som turismen med golf, konst, ställplatser och bad i kalkbrott.

Upprustningen av hamnen var en viktig sju-miljonersinvestering i Grönhögen. Hamnen har ett hjärta i samhället. Nu kan fler och större båtar välkomnas, men också förutsättningarna för den så viktiga sjöräddningen (firar 110 år i Grönhögen!) som omfattar stora delar av södra Östersjöområdet säkras.

Utmärkelsen Årets Ölandsby betyder nog olika för respektive ort. Det går inte komma ifrån känslan av ”comeback” för Grönhögen. Har själv alltid älskat de där som tagit sina smällar men som rest sig igen. Det är de vackraste av berättelser.

Grönhögen bär på en sådan historia!

Peter BoströmSkicka e-post