Åsikter

(S)jälvmål i jämställdhetsdebatten

Åsikter Artikeln publicerades

Det blir pinsamt när politiker ska debattera sådant de alldeles uppenbart saknar någon som helst kunskap om. Carina Adolfsson Elgestam försöker ge sig in i en könsrollsdebatt kring fotboll med 30 år gamla argument.

Vi skulle ha kunnat dra på munnen åt insändaren, vilken ni kan läsa här nedan. Men när det är Mörbylånga kommuns oppositionsledare som författat den så tar man sig för pannan. Om hon är lika dåligt uppdaterad i andra ämnen som hon uppenbarligen är när det gäller fotboll och Ölandsbladets sportsidor så är det bekymmersamt för S-gruppen. Jämställdhet är tveklöst en av våra viktigaste samhällsfrågor, om inte den viktigaste. För en tidning och en idrottsförening i tiden gäller det att anamma det, och det inte bara genom ord utan också genom handling.

Carina Adolfsson Elgestam totalsågar Ölandsbladets fotbollstidning med argument hämtade från 1980-talet. Dessvärre har hon uppenbarligen inte läst Ölandsbladets sportsidor de senaste 30 åren eller för den delen sett hur öländska idrottsföreningar tar hand om sina flickor. Exempelvis belönades Ölands frisinnade kvinnor RM IF för det fina arbete föreningen i många år gjort tillsammans med sina tjejer.

Jag skulle rekommendera Carina Adolfsson Elgestam att läsa Ölandsbladets sportsidor oftare än vart 30:e år. Då skulle hon se att sedan många år tillbaka består Veckans lag i både fotboll och innebandy av både tjejer och killar. Hon hade kunnat se hur vi varje vecka toppar och bereder plats för tjejer, inte för att det är politiskt korrekt utan för att det är så det måste vara, prestation oavsett kön. I lördags fortsatte sporten sina populära listor, den här gången med en presentation av öns största målskyttar där tre av sju profiler var flickor. S-ledaren missade också tydligen Innebandybladet som föregick Fotbollsbladet. Där var det två duktiga innebandytjejer på förstasidan.

Jag kan berätta för dig att vi på Öland har elva herrlag mot fyra damlag. I Fotbollsbladet veks 18 sidor för herrlagen och åtta för damlagen, samt även två för domarna. Procentuellt sätt fick därmed damlag och domare mer uppmärksamhet än herrlagen. Att vi katalogiserar tidningen gör vi för läsarens skull, det blir lättare att hålla ihop dam- och herrsektioner.

Det är bedrövligt att män och kvinnor 2015 fortfarande inte har lika lön för lika arbete. Det är en skandal då kvinnors sjukdomar inte tas på lika stort allvar av landsting och det är rent ledsamt hur företagens styrelserum ser ut. Så, Carina Adolfsson Elgestam, du har gjort ett rejält självmål. Ta hjälp av någon som vet åt vilket håll du ska sparka!