Åsikter

Radio Kalmar - en vän i kök och traktor

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Stort grattis till Sveriges Radio Kalmar som idag, torsdag, firar 40 år.

Radio Kalmar fyller en viktig funktion för många människor. Nyhetsförmedling förstås, men också det där som få pratar om som något fint inom media - att vara en vän för konsumenten, lyssnaren i det här fallet.

Välkända röster som pratar om både små och stora ting blir som en extra vän eller väninna i köket, traktorn eller bilen. För en del äldre människor kanske det är de enda röster de hör på hela dagen.

Lokaltidningen och lokalradion har mer likheter än olikheter. På båda ställena finns människor som brinner för sin hemort och som ser en yrkesheder i att ge sina lyssnare/läsare nyheter, underhållning och kunskap.

Allt är inte högsta klass, det behövs en del utfyllnad som det kallas på mediaspråk. Men utfyllnaden ska heller inte underskattas, det alldagliga reportaget ger en bild av Sverige idag, såsom vardagen ser ut för människor på landsbygden.

På en del ställen runt om i landet ses lokalradion som en konkurrent. Den oftast enda lokala tidningen tittar snett på lokalradion, vilka erbjuder gratis nyheter, men som har staten som arbetsgivare. Det talas om felvriden konkurrens, vilken särskilt aktualiserades när lokalradiostationerna började publicera nyheter på webben.

I Kalmarsundsregionen ser inte medielandskapet riktigt ut på samma sätt, där finns tack och lov fler aktörer på marknaden. Där kompletterar vi mer varandra.

Vi gräver på och följer upp varandras nyheter. Trender, evenemang och händelser följs vidare. Vi når läsare/lyssnare som vi kanske haft svårt att nå annars.

Den stora vinnaren bör vara människan i Kalmar län och på Öland. Tyvärr har medialandskapet i landet förändrats de senaste åren. Vi har områden i Sverige som idag ligger helt i mediaskugga. Det går att jämföra med USA, där mediaskuggan nämns som den kanske enskilt största orsaken till att Donald Trump lyckats bli president.

Om det finns någon liten skugga som Radio Kalmar bör rätta till så är det täckningen. Det är inget nytt fenomen, nya master har satts upp och frekvenser har ändrats - likt förbaskat så smyger bilradions P4-sökning över till Radio Kronoberg titt som tätt. På halvtimmesslaget vill vi höra nyheter från Kalmar län, inte från Älmhult, Uppvidinge eller Alvesta.

Förhoppningsvis är det löst till 50-årskalaset!