Åsikter

Frågan om tiggare löser vi inte i Sverige

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Vi kan inte med säkerhet säga att organiserat tiggeri förekommer på Öland. Men det är naivt att i alla fall inte misstänka det, efter den bild som träder fram i svallvågorna av polisens razzior i Kalmar och Kronobergs län i tisdags morse.

Tio personer är gripna i Växjö, Lessebo, Hultsfred och Virserum, ytterligare tre häktade i Bulgarien.

Personerna är misstänkta för att människosmuggling och organiserat tiggeri. Under falska förespeglingar har olyckliga människor utan möjligheter att försörja sig själva och sina familjer lurats till Sverige, för att ”jobba”. Sedan har de blivit placerade utanför våra matbutiker där du och jag går och handlar. De har suttit med sin mugg i ur och skur, sedan har allt tagits ifrån dem vid dagens slut av organisatörerna. Nästa dag har de tvingats börja om igen. Polisen beskriver hur organisatörerna har fört ut miljonbelopp ur Sverige.

Tiggeriet är i många fall också bara ett ben som verksamheten står på. P1 presenterade i går intern statistik från Migrationsverket som visar att hälften av all människosmuggling även involverar sexuella ändamål. Värt att poängtera att statistiken inte innefattar EU-medborgare.

Så oerhört sjaskigt och vedervärdigt. Kvar på botten står de arma stackarna som har det ännu sämre ställt ekonomiskt än innan de lät sig luras till Sverige. Och vi svenskar som verkligen trott och hoppats att våra slantar i alla fall kunde göra någon nytta i eländet har gått till lyxliv för maffialedare.

Polisens brottsofferutredare, jodå det finns sådana, räknar till ett 30-tal omhändertagna.

Är vi svenskar naiva? Tja, jag kan tycka det finns värre saker att bli beskylld för än att vara naiv, att tro gott om människor.

Men hur kan vi hjälpa så att hjälpen verkligen når fram? De politiska vindarna kommer förmodligen att medföra en lag om tiggeriförbud framåt våren. En lag som kommer bli oerhört svår att efterfölja. Hur kan vi förbjuda den som inga pengar har att be om hjälp? I den fria rörliga EU-världen måste krafter sättas in i Bulgarien och Rumänien. Genom EU måste krav ställas mot de länder som tvingar in sin befolkning i människosmuggling.

För det är ju så att Bulgariens och Rumäniens bekymmer blir våra bekymmer i Sverige. Det är en jobbig fråga som EU måste lösa, annars leder det ofrånkomligt till EU:s undergång. Fler länder lär följa i Englands fotspår.

Den som tänker ännu ett steg längre kan säkert också se att det inte främjar freden i Europa.