Åsikter

Bara sjörövare som saknas nu också...

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Om man vore konspiratoriskt lagd så skulle man nästan kunna se en plan för hur riksdagen vill strypa möjligheterna för Kalmar län och Öland att överleva.

Infrastrukturen var usel i Kalmar län redan när Ansgar på 800-talet skulle försöka ta sig genom länet. Det var omöjligt till lands och till sjöss så blev han sjörövad.

År 2017 hade det knappt varit lönt att han försökt.

När Trafikverket delar ut 800 miljarder kronor till järnvägssatsningar fram till 2029 över hela Sverige, så blir Kalmar län det enda länet i södra Sverige som inte får en enda krona. Det säger nog också en hel del om hur många av maktens män och kvinnor som försökt åka järnväg till Kalmarsundsregionen.

För ingen som suttit och väntat på tågmöte i Lessebo eller stoppats av signalfel i Emmaboda eller fått åkt ersättningsbussar förbi Hovmantorp på grund av växel- och/eller rälsfel, kan ju säga att tågtrafiken till och från Kalmar län fungerar.

När man då från regeringshåll inför en kilometerskatt på 14 kronor milen, vilken ska syfta till att tvinga företag på landsbygden att ändå använda järnvägen, ja då vet inte den vänstra handen vad den högra gör!

Lägg därtill ökningen av bensinskatt med 21 öre per liter efter årsskiftet och dieselskatt med 21 öre per liter.

Så vad gör vi som måste ta oss till Stockholm eller övriga världen, vi som bor på en ö utan järnväg och med dåliga vägförbindelser?

Ja, flyget är, eller har i vart fall varit, ett alternativ. Men nu håller regeringen på att jobba fram en ny miljöskatt för flygresor. Det innebär upp till 430 kronor dyrare resor per person och flygresa.

Flyget till Stockholm är ett annat kapitel. Både den rödgröna majoriteten i Stockholms stad och regeringens utredare, Anders Sundström, vill stänga Bromma flygplats. Det är livsnerven för många arbetspendlare på Öland och i Kalmartrakten. Något tågalternativ finns inte, vilket tycks väldigt svårt att förstå även för politiker i mycket ledande befattningar.

Ni missade väl heller inte förslaget om att för säkerhets skull flytta hela stambanan västerut? Så att Ölands närmaste knutpunkt blir Värnamo, ännu längre bort än Alvesta.

Det måste få ett slut. Vi kan inte ha det så att varje politiskt beslut i transportbranschen är till ölänningarnas nackdel. Tanken är kanske att styra medborgare åt något transporthåll. Men annars är det numera bara sjörövarna som saknas för att Ansgar skulle känt igen sig!