Nyheter

Politiker får fängelse

Nyheter Artikeln publicerades

Miljöpartisten Eva Öberg döms för grovt rattfylleri. Hon får en månads fängelse efter att ha kört rattfull i centrala Färjestaden.
Kalmar tingsrätt anser att det inte finns utrymme för någon annan påföljd än fängelse, med tanke på de förhållanden som omger brottet.

Eva Öberg är ledamot i Mörbylångas kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen. I november förra året satte hon sig bakom ratten med 2,15 promille alkohol i blodet. Färden tog henne från hemmet i Färjestaden till Ölands köpstad, där hon körde i diket. Efter att ha fått hjälp upp ur diket fortsatte hon att köra in på Köpstadens parkering, där hon så småningom möttes upp av polis.

Tättbebyggt område
Under rättegången förklarade Eva Öberg att hon kört bilen efter att ha druckit en flaska vin. Hon uppgav också att hon behövde ta bilen för att handla mat, men att ”det var ett felaktigt beslut”.
Frivården har yttrat sig och menar att Eva Öbergs alkoholproblematik utgör en risk för att hon ska återfalla i brott. Däremot har hon socialt ordnade förhållanden och ett stort nätverk av vänner. Därför anser Frivården att en lämplig påföljd är skyddstillsyn, i kombination med en alkoholavvänjande behandling.
Kalmar tingsrätt anser dock att politikern kört bilen ”en inte obetydlig sträcka i ett tättbebyggt område”. Detta i kombination med den höga alkoholkoncentrationen i blodet, gör att fängelse ses som den enda rimliga påföljden.