“Tack vare skördefesten blir högsäsongen betydligt längre”
Året är 1997. Det står en glad ICA-handlare på torget i Borgholm och säljer korv ur en kastrull. Han heter Richard Teern och har precis flyttat till Öland och tagit över ICA-butiken i Borgholm.
– Nästan precis när jag flyttade till Öland var det dags för skördefest här för första gången. Och jag tänkte – jag ställer mig på torget och säljer korv. Man kanske undrar vad det har med skördefest att göra och det har det ju inte så mycket mer än det gör folk glada och är folk glada så blir livet härligt att leva, säger Richard med samma entusiasm och positiva tankesätt som präglat honom under alla år han har arbetat på Öland.
Skördefesten på Öland går alltid av stapeln sista helgen i september och är en helg i både maten och konstens tecken. Richard minns hur han som ny ölänning besökte Konstnatten nere på södra Öland och den härliga känslan när konstnärer öppnade upp sina hem och ateljéer och bjöd på både snittar och ibland en stänkare.
”Och jag tänkte – jag ställer mig på torget och säljer korv”
Förr tog turistsäsongen slut andra veckan i augusti och det blev märkbart lugnare på Öland, men nu ser Richard att många stugägare stannar kvar längre.
– Helgerna och veckorna är helt annorlunda nu och jag kan gå runt i butiken där det fortfarande är mycket folk och många kunder som jag inte känner. Mycket tack vare skördefesten så blir högsäsongen betydligt längre, säger han.
– Människor älskar kultur, de vet kanske inte alltid om det men det händer något i en när man upplever kultur på olika sätt och gärna i samband med mat och dryck.
Redan helgen före skördefesten börjar det märkas att det är festligheter på gång. Då åker folk runt och besöker kaféer och restauranger och vid fint väder, vilket det oftast är sista helgen i september så är uteserveringarna fulla av ett härligt sorl.
– Ja, det är nästan ännu mer tryck helgen innan skördefesten. Då är det så gott som fullbokat överallt medan man under skördefesthelgen har varit runt och handlat skördefestmat som grönsaker, bröd, kött, kryddor och vill laga mat hemma.
Att skördefesten skulle komma att betyda så mycket för turistnäringen på Öland, det kunde ingen ana 1997, menar Richard.
En av orsakerna tror han handlar om att man befinner sig just på Öland. Ön vars natur och ljus kanske bara kan mäta sig med Österlen. Här finns en dragningskraft utan dess like.
”Tack vare skördefesten så blir högsäsongen betydligt längre”
– Det är fullt med husbilar här på ön i slutet av september och inför skördefesthelgen så rullar det fler bilar över bron än vad det gör på midsommar, säger Richard som tycker att husbilsägarna är den perfekta målgruppen för det här evenemanget eftersom det händer grejer i nästan varje liten by på ön.
Att man tack vare ett evenemang som Skördefesten kan förlänga turistsäsongen betyder mycket, både för Richard som ICA-handlare och framför allt för Öland.
– Att vi har mer folk som rör sig i Borgholm gör att jag kan behålla mer säsongsmedarbetare längre. När jag tog över butiken för 27 år sedan var här nio anställda idag är vi femtio anställda totalt. Jag vill ju gärna ha kunder kvar här över tid och att folk ska bo kvar och nya flyttar hit.
För en engagerad ICA-handlare som värnar om jordbruket på ön och närodlat är skördefesten inte ett isolerat jippo. Året om erbjuder ICA Supermarket i Borgholm sina kunder lokala råvaror efter säsong.
– Vi kan nästan säga att vi har skördefest varje dag eftersom vi jobbar nära lokala leverantörer hela tiden. Kryddor, grönsaker och kött köper vi från lantbrukaren här på ön. Köper vi in öl från en lokal bryggare så hjälper vi ju honom att kunna arbeta och leva här. Samma inställning gäller varje dag. Leende kunder gör livet lättare, helt enkelt!
Ölands skördefest 25–29 september
En folkfest för alla! En final på odlingsåret och ett smörgåsbord med mat, konst och kultur! Öland öppnar upp sitt skafferi och konstnärerna sina ateljéer. Marschaller och pumpa på halmbal leder dig längs vägen. På fredagen är det Konstnatt och Konst- och kulturkväll. Invigningen äger rum klockan 18 den 25/9 i Algutsrum