Annons
Innehåll från FREDRIKS BRÖD & BAKVERK

Lilla bageriet som lockar långväga gäster: ”Vi bakar för att göra människor glada”

Han är bagaren som brinner för hantverket och äkta, högkvalitativa råvaror – gärna närodlade. Konceptet har lett till succén Fredriks Bröd & Bakverk i Färjestaden. – Fikasugna åker flera mil för våra bullar. Det hade jag aldrig vågat hoppas på, säger Fredrik.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Mitt på Hamnplan, precis vid kajkanten, ligger ett litet vitt trähus. Det var tidigare ett sommarcafé, stängt på vintern. Men för sju år sedan fick bagaren och konditorn Fredrik Johansson upp ögonen för stugan och tänkte att han kunde driva ett litet bageri och kafé, ensam. Det var början på en fantastisk utveckling: I dag är här sju heltidsanställda året om och sommartid minst dubbelt så många.

Vintertid är Fredriks Bröd & Bakverk ett besöksmål för såväl promenader som bilturer. Sommartid brer kunderna ut sig vid de mysiga träborden längs kajen, med utsikt över Kalmarsund och bron.

– Det var viktigt för mig från början att detta skulle vara öppet året runt. Jag ville att det alltid skulle finnas något här för Ölandsborna, säger Fredrik.

"Här hos oss ser du när bullarna bakas och du känner doften. Det blir en upplevelse att komma in"
"Här hos oss ser du när bullarna bakas och du känner doften. Det blir en upplevelse att komma in"
”Alla är måna om att det ska vara levande här, det är kul. Tillsammans skapar vi ett besöksmål för alla som vill uppleva något lite extra”

Han är själv född i Långlöt på Ölands östra sida. Så småningom flyttade han till Kalmar där han läste Bageri och konditori på Jenny Nyströmskolan. Det ledde vidare till mer utbildning, gesällbrev och så småningom karriär i Stockholm. Under sina tio år där hann han med att ta OS-guld med Stockholm culinary team år 2012. Han har även vunnit silver i tävlingen Årets konditor 2011.

Men familjen och längtan efter en lugnare och mer harmonisk tillvaro, helst nära havet, tog honom tillbaka till Öland. Fredrik hittade det lilla vita huset på kajen och såg potentialen. Han renoverade, isolerade och fräschade upp, satte in ny ugn och skapade en öppen planlösning med fri sikt in i bageriet.

– Här hos oss ser du när bullarna bakas och du känner doften. Det blir en upplevelse att komma in, det är inte bara en vanlig butik. Vi som bakar får också feedback direkt, vi hör vad kunden tycker och det är det bästa med yrket. Vi bakar ju för att göra människor glada. Och det gör skillnad för människor; man blir inte ledsen om man får en god bulle.

Basen i det lilla bageriet är stenugnsbakade surdegsbröd och bullar.

– Det är hjärtat. Men med åren har vi utvecklat konditoriet och har även kakor, bakelser och tårtor. Det vi gör bäst är de klassiska bakverken, sådant som är enkelt och jättegott att äta. Våra kardemummabullar är storsäljaren.

Fredriks 6 bästa tips till hemmabagaren!

1. Snåla inte in på råvarorna, för det märks på slutresultatet. Baka på goda grejer så blir det gott.

2. Allt blir godare med lite vanilj i – som bullar och småkakor. Även om det inte står i receptet.

3. Jäs längre än du tror. Då blir det en fluffigare och godare bulle.

4. Pensla vetebullarna med sockerlag efter ugnen, för att få glans och saftighet.

5. Testa att baka matbrödet på lite högre temperatur än du brukar, för att få en kraftig, men tunn skorpa. Och kompensera med att korta ner tiden lite.

6. Krångla inte till det. Håll det enkelt. Ofta är det de gamla klassiska smakerna av choklad och hallon som är godast och klassiska recept som syltkaka, toscakaka och kanelbullar som riktigt gott.

Ambitionen är så mycket närodlade råvaror som det bara går. Vissa bröd bakas på Öländskt lantvete. Honungen har lokala bin arbetat fram. Kaffet, Balck Coffee, rostas i Kalmar där också prästosten görs. Salamin kommer från Mysinge kött i Färjestaden.

– Jag försöker få med det jag kan från närområdet. Jag vill ju stötta mina kollegor här. De högkvalitativa råvarorna och jästiden gör också vårt bröd lite matigare och smakrikare. Det har en egen karaktär som är unik för oss, säger han och fortsätter:

– Jag gillar äkta råvaror. Vi har till exempel en smörfralla som är jättepopulär. Det är äkta smör i den och att vi använder det i stället för margarin gör stor skillnad för smaken.

Frågar man Fredrik vad han är bra på, svarar han ”ingenting egentligen”, trots priser och 22 år i branschen. Frågar man kunderna blir svaret ett annat. I dag kommer de från hela ön och även fastlandet. På helgerna kommer det än mer långväga gäster.

– På sommaren har vi stammisar som kommer tillbaka år efter år. Det är verkligen jätteroligt.

Omkring hans lilla bageri i hamnen finns det flera besöksmål som håller öppet året om. Här finns bland annat ett hotell, flera restauranger, ett hamncafé och keramikverkstad.

– Alla är måna om att det ska vara levande här, det är kul. Tillsammans skapar vi ett besöksmål för alla som vill uppleva något lite extra.

Fredriks Bröd & Bakverk

Vad: Bakar, säljer och serverar färskbakade bröd, bullar, kakor, tårtor med mera.

Var: Södra Hamnplan 1, Färjestaden.

Öppet: Tis-fre 7–17, lör 7–16, sön 8–16.

Läs mer här.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se