Annons

Mörbylånga torg har vårdats och förändrats

Den första stadsplanen ritade ut en plats på ca 5 000 kvadratmeter för ett torg i den norra delen av köpingen.
Mörbylånga köping • Publicerad 7 mars 2020 • Uppdaterad 30 juni 2021
Springbrunnen på torget var både till lyst och glädje. Omkring 1960 då torgets södra del hade blivit gräsmatta.
Springbrunnen på torget var både till lyst och glädje. Omkring 1960 då torgets södra del hade blivit gräsmatta.Foto: E-foto Borgholm

Det 5 000 kvadratmeter stora torget stensattes med kullerstenar med början 1837 och arbetet fortsatte 1846 och 1851. Torget planterades med träd 1861. Tjugo år senare gjordes alltsammans om och torget vägdes av, grus lades på och torget stensattes på nytt.

”Torgdagar, marknader, Ideströms fiskvagn, Esse Lindqvists lilla korvkiosk och mycket mera gjorde torget levande men där fanns också plats åt köpingsbarnen för lekar.”

Torget har under hela köpingens tid varit ett levande torg, både ett vardagsrum och ett finrum för köpingsborna. Där har funnits plats för torgbrunn (1842), flaggstång och köpingens första gatlykta (1883). Flaggan hissades alltid på halv stång när någon i köpingen dött. Fotogenlyktan hissades ner av köpingssuperkändisen och extrapolisen Nils Ingvarsson som tände den varje kväll under det mörka halvåret och samtidigt sa till smågrabbarna att gå hem och lägga sig. Torgdagar, marknader, Ideströms fiskvagn, Esse Lindqvists lilla korvkiosk och mycket mera gjorde torget levande men där fanns också plats åt köpingsbarnen för lekar. Speciellt torgdagarna som förr hölls varannan onsdag blev populära. ”Till dessa kom det folk endast för köpenskap, varjämte man slapp att åse dagdriveri, fylleri och slantsingling”. På senare år har Jörgen Hammars fina staty över Per Ekström fått sin plats på torget.

Annons

De allra flesta affärerna var samlade runt torget liksom post, telegraf, telefonstation, järnvägsbyrå och banker, men av det gamla finns inte mycket kvar. Bland de populäraste för flertalet var nog två bagerier och konditorier, Ölanders på södra delen och Strandkonditoriet på den norra. Ölanders var ett familjeföretag med hustrun Anna som drivande, barnen Linnéa och Svante plus två eller tre unga flickor som bakade. Brödet såldes till hela södra Öland och det var bagarmästaren Gustaf själv som med sin kärra gick till järnvägsstationen med godsakerna för vidare befordran. Café Royal Mörbylånga d´Ölander revs 1960

Omkring 1960 förändrades den södra torghalvan genom att kullerstenen grävdes upp och en typ villatomt med gräsmatta, blomrabatter, betongbänkar och en fontän fick ersätta. Idag ser man aldrig någon gå på den södra delen av torget och det är synd.

Helt dött är det dock inte på torget i Mörbylånga i dag. I den gamla bokhandelns lokaler har Café Söderbönor flyttat in. Det är ett åretruntöppet konditori, mycket populärt och prisbelönat. På den norra genuina torghalvan är det torghandel i Hembygdsföreningens regi och där har också mörbylångaföreningarnas paraplyorganisation ”Mörbylånga blomstrar och ler” byggt en liten scen med regelbundna evenemang. Några trevliga matställen i närheten gör Mörbylånga och Mörbylånga torg väl värt ett besök även idag.

Inför 200-årsjubiléet planterades färggranna krokusar i form av årtalet 2020 i gräset i den södra delen av torget.

Tord Rosenqvist

Mörbylånga hembygdsförening

Mörbylånga torg omkring 1920 med den gula torgbrunnen som skymtar bakom träden till vänster.
Mörbylånga torg omkring 1920 med den gula torgbrunnen som skymtar bakom träden till vänster.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Taxistation på torget. Albert Rydén med sin amerikanare och Sigge Larsson med sin Volvo-sugga.
Taxistation på torget. Albert Rydén med sin amerikanare och Sigge Larsson med sin Volvo-sugga.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Flygbild över torget på 1930-talet.
Flygbild över torget på 1930-talet.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Ordningsmannen Ernst Julius Jeanzén håller tal på torget vid 100-årsjubiléet 1920. Längst ner till höger syns skolpojken Gunnar Nyqvist och längst till väsnter i huckle, Ida Sparring.
Ordningsmannen Ernst Julius Jeanzén håller tal på torget vid 100-årsjubiléet 1920. Längst ner till höger syns skolpojken Gunnar Nyqvist och längst till väsnter i huckle, Ida Sparring.
Julistormen 1931 satt kvar länge i minnet hos många.
Julistormen 1931 satt kvar länge i minnet hos många.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Kommunalfullmäktiges ordförande Olof Mårtensson håller tal för kung Gustaf VI Adolf med talet i hatten vid Eriksgatan 1954.
Kommunalfullmäktiges ordförande Olof Mårtensson håller tal för kung Gustaf VI Adolf med talet i hatten vid Eriksgatan 1954.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Skolbarnen och de äldre kom till torget för att se kungen.
Skolbarnen och de äldre kom till torget för att se kungen.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Marknad på torget var alltid en folkfest.
Marknad på torget var alltid en folkfest.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
”Sakförare” Gustaf Ölander på väg med varor till sitt café. Gustaf gick mest med sin kärra till och från järnvägsstationen medan hustrun Anna med pigor stod för ruljangsen.
”Sakförare” Gustaf Ölander på väg med varor till sitt café. Gustaf gick mest med sin kärra till och från järnvägsstationen medan hustrun Anna med pigor stod för ruljangsen.Foto: Mörbylånga hembygdsförening
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons