Annons

Kommunen sparar pengar – slutar klippa vissa gräsytor

Mörbylånga kommun slutar klippa en fjärdedel av alla sina gräsytor i Färjestaden, Mörbylånga, Algutsrum och Torslunda.
– Jag hoppas folk kan förstå, det handlar om att spara pengar, säger servicechefen Roland Nanberg.
Mörbylånga kommun • Publicerad 16 maj 2018
Servicechef Roland Nanberg räknar med att spara 180 000 kronor på att minska 25 procent av gräsklippningen i tätorterna. I området kring Kärnhem handlar det om en besparing på omkring 24 000 kronor.
Servicechef Roland Nanberg räknar med att spara 180 000 kronor på att minska 25 procent av gräsklippningen i tätorterna. I området kring Kärnhem handlar det om en besparing på omkring 24 000 kronor.Foto: Malin Edeborg

Den minskade gräsklippningen är ett politiskt önskemål.

– Vi har fått reaktioner från politiker, som tycker att vi klipper för mycket gräs. De ville att vi skulle gå igenom våra gräsytor och se hur vi kan minska våra kostnader, förklarar Roland Nanberg.

Annons

Sedan tidigare kortklipper kommunen 670 000 kvadratmeter gräs. Ytterligare 200-300 000 kvadratmeter är så kallade höggräsytor som slås en gång per år, i augusti/september. Men nu ska 25 procent av det kortklippta gräset endast randklippas. Det innebär att kommunen klipper längs gräsytornas kanter, men lämnar resten till att bli högt gräs.

– Vi kommer att klippa upp vissa spontana fotbollsytor, picknickplatser och gångstråk där vi ser att många förflyttar sig över gräsmattorna.

Första randklippningen är redan gjord. Kommunen klipper gräset några meter in från vägkanterna, och lämnar resten till att växa högt.
Första randklippningen är redan gjord. Kommunen klipper gräset några meter in från vägkanterna, och lämnar resten till att växa högt.Foto: Malin Edeborg

Genom att minska klippningen i Färjestaden, Mörbylånga, Algutsrum och Torslunda, beräknar kommunen spara 180 000 kronor av en ursprunglig kostnad på 1,1 miljoner. Bara genom att minska klippningen runt villaområdena norr om Snäckstrandsvägen och till Kärnhem i Färjestaden, handlar det om en besparing på omkring 24 000 kronor.

– Vi vill sprida ut gräsklippningen så det blir hyfsat jämnt. Det är inte meningen att det bara ska vara byarna som drabbas, nu släpper vi faktiskt bitar i tätorterna, säger Roland Nanberg som är väl medveten om att detta beslut kommer att leda till reaktioner.

– Jag väntar mig det men jag hoppas folk kan förstå, det handlar om att spara pengar. Och det vi sparar på här, kan vi använda till andra arbeten, som gator, vägar, hamnar och kajer.

I samband med förändringen, ska kommunen också kolla alternativ för skötselavtal med föreningar som kan tänka sig att hålla efter vissa gräsytor.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons