Tema

Svens arkiv kan inte Internet matcha

Fotboll Artikeln publicerades
Sven Yngvesson.
Foto:Magnus Anderberg
Sven Yngvesson.

– Förr kunde jag och många andra köra ner till Mörbylånga för att kika i skyltfönster på torget med resultat från dagens matcher genom Ölandsbladet.

60– och 70–talet. Då skapade Sven Yngvesson i Färjestadens Goif sitt eget Internet om Ölandsfotbollen genom att klippa ut de bästa artiklarna.

Matbordet i lägenheten svämmar över med urklipp från 1968 och framåt. Sven Yngvesson plirar ner i en pärm med glasögonen på nästippen.

– Ibland hade de inte riktigt kläm, ringde runt om matcherna och fick inte tag på någon. Här har de skrivit ”Bland de bästa i laget var som vanligt Erik Pettersson”. Journalisten chansade bara, och hade oftast rätt, Erik var för det mesta bäst. Men just i den här matchen var han inte med, skrattar Sven.

– Fotbollsmässigt så följer ni det jäkligt mycket mer nu.

Urklippen från 60– och 70–talet handlar främst om Färjestadens Goif men även om de andra fotbollslagen och övrig sport.

– Jag var jäkligt intresserad, för att mitt eget namn var med när jag spelade och sedan urklipp med alla man lärde känna i serien. Jag samlade tidningar i tre års tid innan jag började klippa och sätta in, berättar Sven.

– Jag klippte ur tabell, skytteliga och jox varje omgång då. Det var noga. Tommy Larsson och jag var bort hos Cellton på Ölandsbladet för att vi fattades någon omgång minns jag, haha.

Han landar i en artikel från slutet på sextiotalet om en ödesmatch i fyran mellan SSG och Gullaboås som slutat i tumult. Domaren fick blodvite sedan han blivit slagen med en damhandväska och journalisten fick veta att han skulle avvisas från Björkvallen nästa match om han skrev någonting om saken.

– Det gick vilt till. Det var Johan Daniel (Danielsson) som skrev här. En tuff jäkel. Rättså stor kille, inte blyg ett jäkla dugg. Politiker och bordtennisspelare, en av de bästa på Öland. Sa precis vad han tyckte.

Hur mycket har ÖB–sporten betytt för fotbollen tror du?

– Det har nog betytt jäkligt mycket. Alla som ska läsa något om Ölandslagen som har något som helst sunt förnuft måste gå till Ölandsbladet givetvis, där står ju mest. I de andra tidningarna är det alltid så här lite, säger Sven och måttar tre centimeter mellan tummen och pekfingret.

– Det roligaste jag och många andra visste var att läsa ett referat från sin serie, division 5 och 6. Det var ju solklart. Bönder och riktiga ölänningar läste alltid Ölandsbladet och gör det fortfarande antar jag.

Nu för tiden klipper han inte så mycket i tidningarna lägre, däremot lägger han flitigt ut gamla artiklar och bilder på Facebook. Och lägger ut korta texter från Färjestadens matcher direkt efter slutsignal.

– Det är inte så jäkla ofta jag kollar i de här gamla pärmarna nu, bara om det är något jag glömt. Men det är lätt att fastna när man väl börjar, säger Sven och börjar läsa upp namnen på Ölandslaget från slutet på 60–talet.

– Hasse Jansson Mörbylånga, Gösta Pettersson från Löttorp, Janne Jäverskog Färjestaden, Åke Nilsson SSG, ”Fidden” från Borgholm, Leif Ideström från Mörbylånga. Ganska bra lag, konstaterar han och bläddrar vidare.

– Här står det om Ideström förresten, en följetong om att Mörbylånga begärde ett femsiffrigt belopp för att släppa honom till SSG. De tog till ordentligt för att det aldrig skulle bli av.

Hur gjorde man få att få reda på resultaten innan Internet kom?

– Förr kunde jag och många andra köra ner till Mörbylånga för att där fanns ett skyltfönster på torget med resultat från dagens matcher genom Ölandsbladet.

Dåtidens internet.

– Det kan man säga, haha. Det gick ju inte att få tag på resultaten om man inte ville ringa runt en massa, om det var lördag fick man vänta på resultat till tisdagstidningen eller åka iväg. Var det en viktig match var jag ju för rastlös för att vänta.

Nu är du själv det där skyltfönstret, på Facebook.

– När jag kommer hem från Tallhöjden och lägger ut är det säkert inte många som vet hur det slutat. De sitter och käkar kvällsmat och behöver inte bekymra sig om att köra till Mörbylånga och kolla, haha.