Rutinerad SM-ryttare siktar internationellt

RIDSPORT Artikeln publicerades
Mats Torstensson, Sligo och Filippa Farkas står bredvid ett träningshinder hemma i Färjestaden. Ett hinder som är precis så högt som de Filippa just hoppat i SM-finalen, 1,20 meter. Hoppträningen genomförs regelbundet på Mats Torstenssons anläggning i Kåtorp.
Foto:Karolina Sörman
Mats Torstensson, Sligo och Filippa Farkas står bredvid ett träningshinder hemma i Färjestaden. Ett hinder som är precis så högt som de Filippa just hoppat i SM-finalen, 1,20 meter. Hoppträningen genomförs regelbundet på Mats Torstenssons anläggning i Kåtorp.

Filippa Farkas har ridit fem olika svenska mästerskap med sin C-ponny Sligo Touch of Queeney. I helgen satte hon karriärens hittills bästa resultat, en sjätteplats i den stora SM-finalen.

- Den här gången var jag väl förberedd och min häst ”Sligo” visste vad han skulle göra, berättar Filippa, som tävlar för Ölands RF.

15-åringen från Torslunda ägnar stora delar av sin fritid åt ridning och träning. Ponnyn Sligo köptes in som en ung sexåring för fem år sedan, när Filippa bara var tio år. Ridning och träning fick börja från grunden.

– Sligo var orutinerad när vi fick honom. Vi har utvecklats tillsammans och jag fick lära honom att hoppa med bättre teknik. Vi började tävla i de enklare klasserna i Clear Round och har jobbat oss uppåt, förklarar hon.

Finalklassen på SM inomhus, som den förra helgen i Billdal, rids för Filippas del med hinder upp till 1,20 meter. Sligo mäter 1,40 meter exakt i mankhöjd, vilket är den maximala storleken för en C-ponny.

Hur är det att rida SM, jämfört med andra tävlingar?

– Det är jätteroligt, inte som andra tävlingar. Det är proffsigt med blommor och invigning.

Tröttnar du inte på SM nu då?

– Nej jag tröttnar aldrig. På mitt första SM kom jag också till final men då var jag inte så förberedd. Det var roligt nu när jag kände att jag är väl förberedd och att det jag tränat för gett resultat.

När Ölandsbladet träffar ekipaget i stallet i Färjestaden, har de landat efter sitt SM-äventyr och är tillbaka i vardagen. För dagen står uteritt på schemat, dels för att en SM-tävling innebär många dagar i en box och då behövs lite rolig ridning för att komma igång, dels för att uteritter är det bästa Sligo vet. I det lilla stallet bor bara familjens två hästar. Det innebär att alla stallsysslor som att släppa ut på morgonen, ge mat mitt på dagen, ta in på kvällen och så vidare, sköts främst av Filippas mamma Malin Gustafsson, som själv ridit och tävlat ponny. Det blir mycket arbete och flera stallbesök varje dag, men att låta någon annan göra det känns otänkbart.

– Nej, det skulle jag aldrig vilja, jag vill ha koll på hästen så att allt är bra, förklarar Filippa och får medhåll av mamma Malin.

Hur gör du din tävlingsplan framöver?

– Jag kollar upp olika kval till olika cuper som jag vill vara med på, det handlar om de svåraste tävlingarna och observationstävlingar. Att bara åka för att något är kul det gör jag inte, det sliter bara på hästen. Tävlingarna måste betyda något.

Vad är det som betyder något för er då?

– Det är väl Nordiska mästerskapen som jag siktar på framöver.

Filippa Farkas är en av de åtta ryttare som i år tagit sig till olika SM-finaler och som alla tränar för Mats Torstensson utanför Torslunda. Hans träningsmetoder har haft stor betydelse för Filippa Farkas.

– Min tränare följde med till SM-tävlingarna och han var ett bra stöd när vi kunde gå banan tillsammans. Han har betytt jättemycket för min utveckling och han bidrog till att jag kunde få så bra resultat. Han var med hela tiden från framridningen tills jag red in på banan.

I årets SM-final inledde Filippa Farkas med en felfri runda, vilket bara tolv av 50 deltagande ekipage lyckades med. I andra omgången blev det åtta fel och totalt en delad sjätteplats. Klassens fem främsta ryttare gjorde upp i en omhoppning och slutsegraren var den ena som red felfritt i de tre rundorna.