Målet: fullt jämställd elitförening

INNEBANDY Artikeln publicerades
Foto:Mikael Almasi

Lika villkor, lika förutsättningar – lika ersättningar. FBC Kalmarsund jobbar mot ett högt satt jämställdhetsmål.

– Visionen är att vi ska vara den första föreningen i Sverige som är fullt ut jämställd, säger klubbchef Per Viberg.

FBC Kalmarsund har som mål att ha både herrarna och damerna i Superligan om två år. Men det är inte bara sportsligt målen är högt satta.

– Jag har en vision för att vi 2019/2020 ska vara den första föreningen i Sverige som har elit herr och dam som är fullt ut jämställt. Det finns ingen förening som är det idag, när man ser till ersättningar och så vidare, säger klubbchef Per Viberg och berättar att det finns en bra grund att utgå ifrån.

– Vi är en väldigt jämställd förening idag. När damerna var i SSL valde de tider först. I år har damerna och herrarna exakt samma förutsättningar med träningar, försäsong, resor till matcher, mat, övernattning, vi annonserar precis på samma sätt, har samma intro – vi gör ingen skillnad. Utifrån material och träningstider är vi fullt jämställda.

Klubbchefen ser den stora utmaningen i ersättningarna.

– Det är en stor publikskillnad idag, vi har mycket mer folk på våra herrar. De inbringar mer pengar i form av inträde. Det är mer folk och publicitet kring herrarna, rent marknadsmässigt har de ett större värde.

– Där har vi sagt att vi ska gå i bräschen för att göra någonting. För att göra det jämställt måste man någonstans göra en långsiktig förändring där man kanske ser bort från marknadsvärdet. Annars kommer det aldrig bli en förändring, då kommer damidrotten alltid stå i skuggan.

Hur är skillnaden i ersättningar idag?

– Vi har högre ersättningar på herrsidan än på damsidan. Men där vill vi se: hur kan vi göra det här helt jämställt? Kan vi bli den första föreningen som är hundra procent jämställd?

Det finns redan en styrelsedag inbokad med temat jämställdhet. Klubbchefen ser också hur man kan rivstarta den offensiva satsningen.

– Jag ser framför mig att vi får till en riktig profilvärvning – en Kim Nilsson på damsidan. Nu är ju Kim unik eftersom han är ett varumärke i regionen, en bygdens son. Så motsvarande på damsidan blir inte riktigt samma sak. Men jag tycker vi att vi har musklerna till en riktig profilvärvning.