Konstgräs spikat i budgeten

Fotboll Artikeln publicerades
"D<b>e</b>t är en fullstor plan som är utgångspunkten, så att det går att spela elvamannafotboll. Det finns inga tveksamheter där", säger Henrik Yngvesson (M).
Foto:Bigandt_Photography
"D<b>e</b>t är en fullstor plan som är utgångspunkten, så att det går att spela elvamannafotboll. Det finns inga tveksamheter där", säger Henrik Yngvesson (M).

Det blir fem miljoner till en konstgräsplan i Gårdby 2018. Kommunfullmäktige i Mörbylånga klubbade genom beslutet.

– Nu måste vi se till att inhämta bidrag som behövs på två–tre miljoner så att vi kan börja på markarbetet senast i sommar, säger Henrik Yngvesson (M).

Det var bara Sverigedemokraterna som motsa sig beslutet, i deras investeringsbudget hade konstgräsets fem miljoner raderats.

– Spelar man med vanliga skor på konstgräs och får en tackling, då ryker både menisker och ledband. Som norrlänning ser jag med glädje på de gröna gräsmattorna, och i England finns inga problem att spela på gräs året runt, säger Eric Rosenlund (SD).

Men det blev ingen längre debatt utan konstgräsplanen röstades in i budgeten för 2018. Fem miljoner med brasklappen "avhängigt utredning om förutsättningar".

– Vi har ingen full kostnadstäckning. Det återstår fortsatt att lösa bidrag för att planen ska bli av, sedan måste fixa avtal med föreningarna om driften och med markägaren där vi än så länge har en muntlig överrenskommelse, säger Henrik Yngvesson.

Vad är det för storlek som gäller för den här planen?

– Det är en fullstor plan som är utgångspunkten, så att det går att spela elvamannafotboll. Det finns inga tveksamheter där.

I beslutsunderlaget för konstgräsplanen beräknas en fullstor plan kosta 6,2 – 6,6 miljoner.

– Vi får nog snarare räkna med sju–åtta miljoner, det beror på kostnaderna för markarbetet. Vi måste undersöka det närmre.

Med andra ord är det två–tre miljoner som måste in i ytterligare, i stöd och bidrag.

– Om vi får till en lösning där planen är till viss del föreningsägd går det att söka stöd från betydligt fler håll och då är det möjligt, säger Yngvesson.

– Bollen är hos oss nu och vi behöver ha ett möte med föreningarna ganska snart, gärna innan jul, allt måste fixas så att vi kan börja på markarbetet senast i sommar.

För att försäkra sig om ett miljövänligt alternativ tar kommunen hjälp av SKL (Sveriges kommuner och landsting).

– De håller på att ta fram underlag gällande vilka av de runt 500 leverantörer som är okej när det gäller mikroplatser och annat.

Från Gunilla Karlsson (C) kom förslaget att göra planen mer flexibel.

– Ska man bygga en plan i Gårdby kan man väl slå ner stolpar så att det även går att spela basket.

Henrik Yngvesson:

– Det känns som en farlig lösning, med risk för fotbollspelarna att springa in i stolpar kring planen.