"Hoppas innerligt konstgräset blir av"

Fotboll Artikeln publicerades
Anna–Kajsa Arnesson (C): "Även om vi inte vill ha perspektivet öst mot väst så ligger det i tiden att något tillförs östra sidan"
Foto:Maria Wiell
Anna–Kajsa Arnesson (C): "Även om vi inte vill ha perspektivet öst mot väst så ligger det i tiden att något tillförs östra sidan"

28 november är det antingen avspark för konstgräsplan i Gårdby eller så blåser kommunfullmäktige i Mörbylånga av projektet.

– En fullstor plan är inte bara nödvändig för östra Öland utan för fotbollen i sin helhet, säger Anna–Kajsa Arnesson (C)

Sedan innan ligger fem miljoner i investeringsbudget för konstgräsplan.

– Vi har egentligen inte pengar till något annat än de projekt som redan beslutats om. Men vi måste försöka hitta utrymme för den här investeringen, säger Anna–Kajsa Arnesson, som varit drivande i frågan om konstgräsplan på östra sidan sedan det blev aktuellt.

– Redan innan förra valet var det aktuellt och vi sa direkt att den borde ligga på östra sidan. Det sköttes bra från början att föreningarna samlades och var hyfsat överens och vi har stått fast vid den planen hela tiden.

Den 28 november avgörs frågan när Kommunfullmäktige sätter budgeten för 2018.

– Vi partier som sitter i majoritet har inte dragit tillbaka vår önskan och jag har svårt att se att oppositionen skulle komma med något annat förslag, säger Anna–Kajsa.

– Jag hoppas innerligt det blir av nu.

Enligt den rapport som tjänstemännen gjort inför beslutet så finns tre alternativ varav två gäller en fullstor plan och ett av dem en niomannaplan med aktivitetsyta.

– Tyvärr så känner vi föreningar inte igen allt som står i rapporten. Frågan gällande niomannaplan kom med lite hastigt men mindre lustigt vid sista mötet innan rapportskrivningen, konstaterar Anders Arvefalk.

– Föreningarna har inte talat om något annat än en plan med fullstorlek, och det är det som ligger i budgetförslaget, säger Arnesson.

I rapporten framgår även att föreningarna "har meddelat att de ej har förutsättningar att ta ansvar för tillsyn, drift och skötsel av anläggningen".

– Det stämmer inte. Med liknande upplägg och ersättning som den Färjestadens Goif har på Tallhöjden är det fortfarande en möjlighet att vi kan sköta driften, säger Arvefalk.

Enligt kalkylen ligger kostnaden för en fullstor plan på 6,2 miljoner. Med andra ord saknas drygt en miljon.

– Den sista delen av summan vilar en del på föreningarna att lösa, var den landar beror ju på upphandlingen. Det finns pengar att söka och det är en styrka att tre förningarna (RM, SSG och HAIK) gått ihop.

Hur viktig är den här planen för östra Öland?

– En fullstor plan är inte bara nödvändig för östra Öland utan för fotbollen i sin helhet, för att det ska finnas tillräckligt med tränings– och matchmöjligheter för både unga och seniorer, konstaterar Anna–Kajsa.

– Även om vi inte vill ha perspektivet öst mot väst så ligger det i tiden att något tillförs östra sidan, dit har inga investeringar gått senaste åren medan mycket gjorts på den västra.