Glömminge fällde inomhusdrottningarna

Fotboll, Rällacupen Artikeln publicerades
Foto:Magnus Anderberg

Glömminge inte bara rubbade Färjestaden. De nollade och vann klart i semifinalen av Rällacupen – för att sedan defilera hem turneringssegern med 5–0 mot Mörbylånga i finalen.

– Vi har varit sämst när det gäller. I dag var det tvärtom och alla hade en jäkla inställning i slutspelet.

Det var två överlägsna gruppvinnare i Södermöre och Färjestaden som klev in i slutspelet mot Mörbylånga respektive Glömminge. Som lite hankat sig kvar i turneringen från en jämn grupp med samma poäng som Bäckebo.

– Det var tungt efter gruppspelet, både fysiskt och mentalt. Jag tycker Södermöre är bra men det var en jämn match, säger Josephine Larsson som i flera år dominerat inomhuscuperna i FGoIF:s tröja.

Första semifinalen gick till sudden death efter två raska mål på slutet av full tid. Där klev ”Josse” fram och sköt sitt närmast patenterade låga långskott i bortre stolpen och i nät.

– Den satt var den skulle, till slut. Det var inte mycket marginal. När de kontrade in 1–1 blev det ett bakslag men vi lyckades ladda om.

Hur känns det att lira inomhus igen, du brukar gilla det?

– Det känns ju att man är lite äldre, lite slöare, haha. Det var lite mer segstartat än vanligt i dag. Men det är kul, jag får hoppas att kroppen håller för det bara.

I andra semin var Färjestaden storfavorit. Laget har vunnit varje cup de ställt upp i på Öland senaste åren.

– Vi var lite bittra inför semin att vi skulle möta Färjestaden men det är lite skönt att slå ur underläge ändå. De hade alla press, säger Amanda Ahlström.

– Det kanske var bra för oss att åka på en förlust i sista gruppspelsmatchen och tvingas ladda om. Sedan ändrade vi och började köra man–man mot Färjestaden, kanske var vi lite slarviga innan i försvaret.

Hon var högst inblandad i en episod som blev avgörande i semin, först fick hon öppet mål men bollen rullade förargligt mellan benen. Färjestaden hade chansen att kvittera på kontring men missade och i stället revanscherade sig Amanda Ahlström i anfallet efteråt och tryckte dit 2–0.

– Jag tänkte ju bara ”faaan” först och hade jag inte satt den i nästa läge hade jag blivit bitter. Det var skönt.

Glömminge inte bara höll undan – de utökade till en 3–0-vinst.

– Jag vet inte vad som hände, det kändes som det var något med inställningen i dag som vände till slutspelet.

Lina Malmberg, kapten i Färjestaden:

– Det var lite oväntat. Jag vet inte om vi själva såg oss som favoriter, det ska man ju aldrig göra. De är vassare än oss, vi gör enkla misstag precis som i gruppspelet och sedan sätter vi inte våra chanser. Det är bara att gratulera. Det är välförtjänt och vi är inte missnöjda med vår insats överlag i dag.

Färjestaden spelade DM–gruppspel i futsal dagen innan, där de vann tre raka matcher mot Vimmerby, Rödsle och Högsby med totala målskillnaden 31–1.

– Nu ska jag inte skylla på det, vi kanske hade cupen i benen men Glömminge gör det jättebra.

Bollen brukar gå som ett snöre när ni är riktigt på gång, kändes inte riktigt så nu?

– Precis. Det är klart vi är sega men vi faller ändå på att vi inte spelar tillräckligt mycket som ett lag utan lite mer individuellt, gör en extra spelare i onödan som vi inte gjorde i går. Vissa stunder har vi det men inte tillräckligt.

Glömminge och Mörbylånga möttes redan i gruppspelet och då slutade matchen bara 1–0. Men i finalen var det aldrig något snack om saken. Glömminge tog snabbt ledningen med 2–0 och rann iväg till 5–0 innan det var slut.

– Det här var jätteskönt, det var vi värda. Sedan har jag aldrig vunnit mot Färjestaden innan så det känns nästan större än cupvinsten, skrattar Amanda Ahlström.

Ni har varit heta i många cuper senaste åren men det har inte riktigt räckt ända fram. Kändes det som lite på tiden?

– Ja, vi har gjort några plattmatcher i de avgörande lägena ofta. Förra året i Rälla var det mot Kalmar södra i slutspelet. Vi har varit sämst när det gäller. I dag var det tvärtom, plattmatchen kom i gruppspelet sedan hade alla en jäkla inställning.

Du brukar själv säga att du inte är bra inomhus, nu gör du ett mål i semin och två i finalen.

– Ja, haha, jag fick in några men det var fina passningar. Alla var superduktiga i sista matcherna.

Nu är ni plötsligt favoriter i stället inför PAIF–cupen?

– Haha, det vet jag inte men det känns bra.