Första hindret på SSL-vägen för Kalmarsund

INNEBANDY, ALLSVENSKAN Artikeln publicerades
Marcus Johansson och Albin Jansson har gått heta duster tidigare under säsongen. ÖB-Sporten siar att de målfarliga herrarna får gå nya i SSL-kvalet.
Foto:Mikael Almasi
Marcus Johansson och Albin Jansson har gått heta duster tidigare under säsongen. ÖB-Sporten siar att de målfarliga herrarna får gå nya i SSL-kvalet.

Formstarka Karlstad? Klassiska serierivalen Lindås? Eller unga succélaget Warberg?

På söndag ska det avgöras vilka FBC Kalmarsund får möta i första omgången av SSL-kvalet. ÖB-Sporten har synat de fyra potentiella lagen – och tar oss friheten att spekulera i vilka det blir.

Warberg IC

FBC-facit: Ett kryss, en sudden-förlust.

Den forna innebandygiganten har gjort en överraskande stark nystart och går mot seriesegern. Det är ett ungt och rappt lag med en medelålder på 23,6 år. Ynglingarna har också levererat – lagets näst bäste poänggörare till den fjärdebäste är alla mellan 19–23 år. Det är seriens målfarligaste lag, man är dessutom starkast av alla lag på bortaplan. En fördel med att möta Warberg är dock att laget gått sämre under våren än man gjorde på hösten. Vikande form? Unga oprövade nerver som darrar? Återstår att se.

Bäste poänggörare: Mattias Kongstad 62 (29+33), Anton Birgersson 40 (24+16), Robin Blåberg 33 (24+9).

Buse: Simon Svensson, 13 utvisningsminuter.

Sannolikhet för FBC-möte: liten. Det krävs att FBC förlorar sista matchen för att mötet ska kunna bli realitet. FBC spelar knappast bort hemmafördelen mot ett Skoghall som redan är klara för division 1.

Lindås IBK

FBC-facit: Nio förluster, en sudden-förlust, två vinster.

Ett välbekant FBC-spöke. Men i senaste mötet fördrev man det och vann för första gången på elva försök. Göteborgslaget är riktigt starka hemma men har betydligt svårare borta. Man har tagit 26 poäng hemma, 14 borta. Har riktigt bra individuella krafter. 24-årige Albin Jansson har exploderat i år och gjort lika många poäng som Kim Nilsson. Näst bäste poänggöraren Patrik Malmström var en gång poängligavinnare i SSL och landslagsman. Kanske ett drömmöte för publiken: det blir alltid vråljämna och underhållande möten lagen emellan.

Sannolikhet för FBC-möte: Störst. Warberg har seriesegern i egna händer och vinner hallänningarna får de välja kvalmotstånd. Ett rimligt antagande är då att man väljer Karlstad. Warberg fick stryk i båda mötena med Lindås, men lyckades i alla fall slå Karlstad i hemmamötet.

Bäste poänggörare: Albin Jansson 60 (33+27), Patrik Malmström 46 (24+22), Daniel Lindell (22+14).

Buse: Sebastian Bodenmalm, 22 utvisningsminuter.

Karlstads IBF

FBC-facit: Fyra förluster, en sudden-förlust, en vinst.

Lindås må vara känt som ett spöke. Men Karlstad har också historiskt varit en jobbig motståndare. Innan Kalmarsunds 8–2-seger mot Karlstad i januari hade man fem raka förluster. Värmlänningarna är seriens bästa hemmalag men har stora problem på bortaplan. Och med största säkerhet blir man utan hemmafördel i kvalet. Hade en bråddjup svacka runt årsskiftet men börjar hitta kvalformen med 16 poäng av 18 möjliga på de senaste sex matcherna. Har ruskiga toppar i spelare som Adam Colling och Kevin Björkström, men truppen är tunn.

Bäst poänggörare: Adam Colling 67 (36+31), Kevin Björkström 57 (28+29), Tom Colling 37 (23+14).

Buse: Jesper Colling, 28 utvisningsminuter.

Sannolikhet för FBC-möte: rimlig. Det skulle förvåna, men inte chocka om Warberg väljer Lindås före Karlstad. Skulle FBC ta förstaplatsen och få välja så är kanske Karlstad att föredra före Lindås?

Visby IBK

FBC-facit: Sex vinster, ett kryss, en sudden-förlust.

Det enda laget FBC har plusstatistik på. Årets två möten har förvisso slutat i ett kryss och en sudden-förlust. Men likväl – FBC har aldrig förlorat mot Visby under ordinarie tid. Sannolikheten att lagen får mötas är dock minimal – det krävs att Visby bortaslår Warberg i sista omgången samtidigt som Karlstad och Lindås förlorar. Gotlänningarna gick starkt under hösten men har haft det tyngre under andra halvan av säsongen. Förmodligen drömmotståndet för Kalmarsund.

Bäst poänggörare: Wilmer Viinamäki 50 (28+22), Tommy Bolin 42 (30+12), Markus Jovic 28 (22+6).

Buse: Ville Hirvisuo, 14 utvisningsminuter.

Sannolikhet för FBC-möte: minimal. Skulle Visby nå en kvalplats så lär det innebära att Kalmarsund står som seriesegrare – och väljer gotlänningarna. Men sannolikheten att Visby når kval är väldigt liten.

Tabellen

Förutsättningarna

Warberg 21 13 4 (2) 4 149-123 45

Kalmarsund 21 12 6 (1) 3 146-100 43

Lindås 21 12 3 (2) 6 142-117 41

Karlstad 21 11 5 (2) 5 146-108 40

Visby 21 11 5 (1) 5 124-109 39

Warberg IC - Visby IBK

Onyx IBK - Lindås IBK

Skoghalls IBK - FBC Kalmarsund

Fagerhult Habo IBK - Karlstad IBF

Visa mer...