Sport

Veteran–SM en höjdare: ”Extremt bra arrangemang”

FRIIDROTT Artikeln publicerades
Foto: Johan Björling

Veteran-SM i friidrott är i full gång på Högby IP den här helgen. Över 500 startande gör upp i diverse olika friidrottsgrenar. Även om vädergudarnas humör tycks ha varierat stort under dagarna har humöret hos de flesta aktiva varit desto stabilare.

– Man träffar så mycket trevligt folk och man får nörda ner sig en helg i det man tycker är intressant och kul, säger Mats Olsson från Kalix.

Med omkring 1500 starter är det full aktivitet på banorna på Högby IP under helgen trots en del regn och blåst. Friidrottsentusiaster från 35 år och uppåt har kommit till norra Öland från hela Sverige den här helgen för att tävla i Veteran-SM.

En av dem som sannolikt har rest längst är Mats Olsson, som tävlar för Morjärv SK i närheten av Kalix. Han tävlar i H50-klassen och har varit med i flera olika mästerskap de senaste två åren. I våras tävlade han i inomhus-EM i Madrid och i höst ska han till utomhus-VM i Malaga. 800 och 1500 meter är hans huvudgrenar, men under SM provar han även på höjd, spjut och 400 meter.

– Det är väldigt kul att åka på de här veterantävlingarna. Man träffar så mycket trevligt folk och man får nörda ner sig en helg i det man tycker är intressant och kul.

Mats hade en inte helt okomplicerad resa från Kalix till Löttorp. Först hade han bokat fel flyg. Istället fick han boka nattåg till Arlanda och sedan flyg till Kalmar. Därifrån blev det buss till Borgholm.

– Men där fick jag vänta på bussen i en timme – och då skulle jag komma hit nitton minuter innan start. Så jag gick in på en möbelaffär i Borgholm och gjorde mig en skylt där det stod ”Löttorp”. Sedan gick jag ut på vägen och liftade - och fick skjuts nästan direkt av några trevliga ölänningar. Så jag åkte nästan allt utom häst igår, haha.

En som inte har behövt åka lika långt för SM-tävlingarna är Högby IF:s Camilla Lindström. Hon tävlar i K45-klassen och kom på en fjärde plats på 1500 meter.

– Jag är nöjd med insatsen, även om jag hade hoppats på en lite bättre tid. Men man tävlar ju mot sig själv, så det är jätteroligt.

Har du varit med i Veteran–SM tidigare?

– Ja en gång och inomhus en gång också.

Är det speciellt att vara med i ett Veteran-SM?

– Ja, det blir ju en gemenskap. Det är kul när man är i samma ålder allihop och så är det roligt att man får träffa andra från hela Sverige. Och så känns det bra att vara på hemmaplan. Man känner sig hemma här på Högby IP.

En och annan kändis för den bredare massan är på plats och tävlar under helgen också. Mattias Sunneborn som representerar Spårvägens FK tävlade i M45-klassen. Han har varit med i varje Veteran-SM sedan 2005 och ställer den här gången upp i 100 meter, diskus, spjut, kula och Svensk stafett (100+200+300+400 meter). Med ett sådant schema hinner han inte med speciellt mycket vila under de här dagarna.

– Nja, det är högt tempo, för det är ju kul att heja på alla andra också. Sedan ska man filma och skicka filmer till höger och vänster...men det är kul.

Sunneborn är nöjd med organisationen kring årets tävlingar.

– Det är ett extremt bra arrangemang här. Vi var här 2010 senast och jag tycker att de sköter det väldigt bra.

Mats Olsson, Morjärv SK, har åkt ända från Kalix till Löttorp.
Mats Olsson, Morjärv SK, har åkt ända från Kalix till Löttorp.
Camilla Lindström, Högby IF.
Camilla Lindström, Högby IF.
Mattias Sunneborn, Spårvägens FK, ställde upp i fem grenar under helgen. Här kastar han kula.
Mattias Sunneborn, Spårvägens FK, ställde upp i fem grenar under helgen. Här kastar han kula.
Flera bekanta ansikten sågs under tävlingarna. Här Karl Dyall (t.v.) som tävlade för Spårvägens FK.
Flera bekanta ansikten sågs under tävlingarna. Här Karl Dyall (t.v.) som tävlade för Spårvägens FK.
Full aktivitet på Högby IP under Veteran-SM.
Full aktivitet på Högby IP under Veteran-SM.