Annons

Till ÖM-final efter straffavgörande mot regerande mästarna

Det blev ett sanslöst drama på Tallhöjden när Glömminge-Algutsrum efter mycket om och men – och några straffar - till slut kunde besegra Färjestaden med 3–2.
– Det var bra för självförtroendet att få den här segern, säger GAIF-tränaren Tobbe Bengtsson.
FOTBOLL, ÖM • Publicerad 23 juli 2018
Det var en hel del dueller i straffområdena när Färjestaden och Glömminge drabbade samman på Tallhöjden.
Det var en hel del dueller i straffområdena när Färjestaden och Glömminge drabbade samman på Tallhöjden.

Det var välbefolkat på Tallhöjdens läktare när domaren blåste igång ÖM-semifinalen mellan regerande ÖM-mästarna Färjestadens GoIF och Glömminge-Algutsrums IF. Och precis som man kanske kunde ana var det division 3-sexan Glömminge som tog tag i taktpinnen direkt. Och efter drygt tio minuter fick GAIF straff sedan Emil Börjesson fällts i straffområdet. Men någonstans här började matchen svänga över till Färjestadens fördel. Charlie Nilsson sköt straffen över Erik Aspergrens vänstra kryssribba.

Istället tog FGoIF ledningen en stund senare genom Joakim Mellborg, som efter ett mottlägg blev fri med David Jansson och enkelt kunde placera bollen i nät.

Annons

Tio minuter senare fick Färjestaden Mattis Engqvist utvisad efter två gula kort inom loppet av två minuter. Men utvisningen hade ingen större effekt på matchbilden. För GAIF fortsatte ligga på för en kvittering, medan FGoIF kontrade. Och för de rödklädda såg taktiken ut att vara framgångsrik, för precis innan halvtidsvilan gjorde Malte Johansson snyggt 2–0 på en lång lyra som gick över David Jansson och in i målet.

GAIF-tränaren Tobbe Bengtsson var inte nöjd med hur hans lag släppt in mål under den första halvleken.

– Vi sätter ju oss i en jävla sits med de två målen vi bjuder på. Det är ju riktigt horribla misstag både 1–0 och 2–0-målen. Men vi har ett bra snack i halvtid och så visar vi styrka och reser oss i andra.

Ja, i andra fortsatte GAIF att trumma på. Men efter en dryg kvart kunde matchen ha avgjorts då Färjestaden tilldömdes en straff. Men Jimmie Nilsson träffade stolpen och 2–0-ledningen stod sig ett tag till.

Några minuter senare kom så reduceringsmålet genom vänsterbacken Johan Anbacken som kunde bredsida in ett inlägg.

Med knappt tio minuter kvar lyckades Charlie Nilsson ta revansch för sin straffmiss i början av matchen. Med en rejäl slägga upp i Aspegrens högra kryss var matchen kvitterad.

– Det var skönt att få en sådan träff när man missade en straff själv i början. Det var skönt att få kvittering på det, säger 2–2-skytten Nilsson.

Vid full tid stod det alltjämt 2–2 och straffar fick skilja lagen åt. Där var Glömminge klart vassare och kunde till slut vinna med 5–3 efter att Jansson plockat flera FGoIF-straffar.

– Ser man så här i efteråt så tycker jag att vi är det klart bättre laget, sen är det klart att det påverkar mycket när de får en man utvisad, säger Tobbe Bengtsson.

Det är inte nödvändigtvis lättare att spela med en man mer heller?

Annons

– Nä, de låg ju ganska lågt även när de hade elva gubbar på banan. Vi visste att de skulle backa ner ännu mer och då är det inte lätt att spela men jag tycker att vi gör det ganska bra ändå. Vi har bra tålamod och helt okej energi. Sedan är straffar ett lotteri.

Känslan inför finalen på lördag?

– Vi spelar ju i den högsta serien, så vi måste ju visa att vi är Ölands bästa lag. Då handlar det om att vinna och ingenting annat. Sedan får vi se om det blir Böda/Högby eller RM, det återstår att se.

Spelar det någon roll vilka ni får möta?

– Nä, vi fokuserar bara på vårat. Sedan tycker jag att Färjestaden är Ölands näst bästa lag, men oavsett om det blir RM eller Böda/Högby så kommer det bli fruktansvärt tufft. I en ÖM-final kan allt hända...

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons