Sport

Till Brasilien för att nå världstoppen

Kitesurfing Artikeln publicerades
Albin Fransson, sveriges främsta junior i kitesurfens freestyle-gren.
Albin Fransson, sveriges främsta junior i kitesurfens freestyle-gren.

Han har vunnit junior–SM i kitesurfing alla år tävlingen avgjorts, senast i början på september.. Senaste året har han varit halva tiden utomlands för att närma sig världstoppen.

– Jag måste upp i svårighetsgrad på mina trick, vi får se hur mycket jag utvecklas i Brasilien närmsta månaderna, säger Albin Fransson från Färjestaden.

Det var nära en dubbel när inofficiella SM, Sweden kite freestyle tour, avgjordes i två deltävlingar. Den andra nere i Malmö häromveckan. Albin vann juniorklassen och kom tvåa bland seniorerna.

– Jag satsade på att komma etta i båda men det kan skilja mycket med förhållandena. Det blåste rätt lite och jag är lite tyngre än de flesta andra, så det blev en nackdel. Men det var fjärde året i rad jag vann juniorklassen, alla år som tävlingen avgjorts. Så jag är nöjd.

Han började med kitesurfing 2012.

– Jag prövade aldrig fotboll och innebandy. Jag körde lite tennis men fastnade inte för det. Sedan blev jag biten direkt av kiten. Det är väldigt roligt i början. Då är det mycket kickar, nu är det mer att det är kul att lyckas med vissa trick. Kickar är väl mer om man är ute för att hoppa högt, berättar Albin Fransson.

När Albin som nu är 19 år tog studenten för drygt ett år sedan började han inte jobba eller plugga vidare som de flesta andra.

– Sedan dess har jag varit utomlands sex månader. Först Grekland, sedan Brasilien på hösten och Egypten på våren. Det är olika vindsäsonger på de ställena. Det har varit ett häftigt år.

Albin på hög höjd.
Albin på hög höjd.

Under sommaren har han varit på Öland, på måndag drar han iväg igen – till Brasilien i två månader och tre veckor.

– Det är stor skillnad. I Sverige kan man bara köra någon gång per vecka under vintern och då blir man nästan sämre den tiden. Det är riktigt kass, ta på sig vantar och vara klumpig. Det kan vara kul men inte så givande för att bli bättre.

Han tävlar i Kitesurfens gren Freestyle. I tävlingarna görs sju trick, varav fyra ger poäng. Sedan bedöms flera olika faktorer som höjd, stabilitet, fart, svårighetsgrad, landning. Freestyle är större på västkusten och i Skåne. På Öland är det mycket racing som gäller.

– Det är väl egentligen bara jag som kör Freestyle härifrån Öland. Min uppfattning av race är att många ställer upp som en kul grej, om man ska tävla är freestyle lite mer seriöst och störst internationellt, fler som satsar.

Och i den konkurrensen har han en bit kvar att lyfta.

– Jag skulle inte ha någon chans på en världscuptävling än. Det är ett mål jag har men det är ett kval dit och det är hård konkurrens. Det är rätt dyrt att göra så jag vill känna att jag har chans innan jag gör det, säger Albin.

– Jag är rätt säker på de trick jag kan men de gör för låga poäng så jag måste ha upp svårighetsgraden.