Sport

Succé för Amanda Eriksson i Falsterbo

RIDSPORT, HÄSTHOPPNING Artikeln publicerades
Amanda Eriksson, Ölands RF, här med hästen Folsom, slutade trea i helgens 7-årschampionat på Falsterbo Horseshow. Arkivbild.
Foto: Roland Thunholm
Amanda Eriksson, Ölands RF, här med hästen Folsom, slutade trea i helgens 7-årschampionat på Falsterbo Horseshow. Arkivbild.

En total andraplats efter kvalen och slutlig trea. Det blev facit för Amanda Eriksson och Luchón, Ölands Ryttarförening, i årets sjuårschampionat i hoppning.

Amanda Eriksson tog den internationella och svenska eliten med storm. Efter en intensiv vecka med olika kval och finaler för två av stallets många hästar, var det dags för den största utmaningen hittills i karriären.

– Jag har ju ridit någon 1,45-metersklass som junior med det är inget mot det här, inte i närheten.

Kvalen gick i klasserna 1,40 och 1,45. Efter att ha ridit felfritt här, slutade hon tvåa. 12 svenska ekipage gick vidare till slutfinal och där till kom sex internationella ryttare. Därefter gjordes en ytterligare kvalrunda för att fastställa startordningen.

– Det var egentligen den enda klassen på hela veckan som man kunde slappna av lite. Resultatet där hade ju ingen betydelse. Jag hade fyra fel och fick då starta först. Men det gjorde mig inget. Det var egentligen bra att få ett nedslag i den klassen, för min häst gör aldrig om samma fel igen.

Bara sju av ekipagen gick felfritt och det blev omhoppning. Amanda Eriksson och Luchón fick starta första igen.

– Då har man ju inget att rida på, men jag höll min plan. Det höll ju ganska länge i alla fall, säger Amanda och skrattar.

Ja, för när EM-segraren och världstopprankade Peder Fredricson red in, då gick det undan.

– De har ju rutin på att rida snabbt så honom kan man ju inte slå. Men jag är verkligen jättenöjd, det här är vår största framgång hittills.

Det är inte första gången Amanda Eriksson och Luchón tagit sig till final i unghästchamipionaten, men det är första gången de sätter nollan.

– Vi har alltid haft otur, med något hinder ner. Så det var jättekul att prestera på topp när det är skarpt läge.

Har den här framgången förändrat något i din plan för framtiden och för hästen? Är hon till salu nu?

– Jag har fått frågan men jag svarar att hon inte är tillsalu. Allt vi gör tillsammans från nu, kommer ju att vara det största vi båda gör. Man är ju inte bättre än sin bästa häst och säljer jag nu får jag börja om. Hon får ju inte gå de högsta klasserna ännu, hon är fortfarande ung. Men nu satsar jag mot högre klasser.

Hur ser planerna ut framöver?

– Nu är det lite lugnt ett tag, men i augusti väntar några unghästtävlingar. Jag hoppas att bli uttagen till unghäst-VM i september.

Amanda Eriksson slutade på noll fel och 38,8 sekunder. Hon fick se sig slagen av Jur Vrieling som red i mål på 36,8 sekunder, Peder Fredricson och Crusader Ice som slutade på 37,1 sekunder.