Sport

SM-helgen invigs av kunglig designer

Segling Artikeln publicerades
Seglingsledare, Patrik Schander, och Borgholms Båtklubbs ordförande, Ingvar Herbertsson, ombord på en C55. SM i C55 avgjordes i Kalmar förgående helg.
Foto: Gustav Schön
Seglingsledare, Patrik Schander, och Borgholms Båtklubbs ordförande, Ingvar Herbertsson, ombord på en C55. SM i C55 avgjordes i Kalmar förgående helg.

I helgen ska 31 besättningar göra upp på Kalmarsund. Detta när Borgholms Båtklubb är arrangör för SM i båten 606. Och båtens konstruktör, Pelle Pettersson, inviger SM-helgen under torsdagen.

Idag finns omkring 930 stycken 606:or. Den är passande nog 6,06 meter lång och 1,8 meter bred. Och är en av kölbåtarnas största tävlingsklasser. Den seglas med en besättning på två till tre personer.

– Det som är bra med den här båten är att alla kan segla den. Vi har gifta par, förälder som seglar med sitt barn och så vidare. Båtarna är identiska så det är inte den med nyaste utrustningen som vinner, utan den bästa seglaren, säger Gunnar Alaeus, från 606-förbundet.

Totalt är det 31 besättningar som ska göra upp om att bli svensk mästare i 606:an. Mellan fredag och söndag ska det hinnas med nio seglingar ute på Kalmarsund.

– Vi lägger ut banan på morgonen. Sedan startar första seglingen för dagen klockan elva, säger seglingsledaren, Patrik Schander.

Kan man komma ned och kolla på tävlingen?

– Segling är ju ingen vidare publiksport. Men jag tycker man ska komma ned till piren och se när besättningarna seglar ut gemensamt till första starten. Det är häftigt! Ett hett tips är att ta med sig en kikare, säger seglingsledaren, Patrik Schander.

Patrik är en erfaren seglingsledare. Med rutin från ett flertalet VM, EM och SM-arrangemang. Och så sent som i år var han seglingsledare för VM i X35.

– Som seglingsledare ser jag till så att allt det sportliga fungerar. Målet är att genomföra tre seglingar per dag. Men det beror på väder. Varje segling tar omkring 50 minuter. Sedan får besättningarna pusta ut ett kort tag innan det är dags för nästa segling. De brukar vara vara helt slut på kvällen, förklarar seglingsledaren, Patrik Schander.

SM-helgen invigs under torsdagskvällen av ingen mindre än Pelle Pettersson. Han är inte bara konstruktör av SM-båten, 606:an. Han har även två OS-medaljer, VM-guld och Americas Cup-deltagande på sin meritlista. Dessutom har han designat kungens första egna bil.

– Pelle har ritat sportbilen Volvo P1800. Det känns extra kul att han kommer hit och inviger tävlingen, säger Ingvar Herbertsson, ordförande Borgholms Båtklubb.

Ingvar har varit ordförande i båtklubben i 26 år. Genom åren har han varit med och arrangerat flertalet SM och Öland Runt. Dessutom ett VM, 2006. Men nu gör han sitt sista år på posten.

– I höst avgår jag. Det har varit fina år. Förr om åren hade vi Öland Runt. Den seglade jag och sonen.

Hur känns det att få tillbaka en stor tävling hit?

– Jo, det känns väldigt kul att man får avsluta på topp. Haha.

Att Borgholm är platsen för SM-seglingarna har sina fördelar.

– Det är ovanligt centralt SM i år. Det blir nära till allt och enkelt för de tävlande att hitta boende. Sedan har vi en fantastisk solnedgång här i hamnen, säger Patrik Schander.

Starten går strax utanför piren vid Borgholms båtklubb. Och sedan kryssar båtarna i riktning mot Soliden. På söndagen står det klart vem som vinner SM. Vinnaren får en biljett till Mästarnas mästare.

– Då ställs alla båtklasser med SM-status mot varandra. Den seglas i oktober, säger Patrik Schander.