Sport

Seriesegrare efter makalös säsong

Bowling, div. 3 Artikeln publicerades
IFK Borgholm, seriesegrare i division 3.
IFK Borgholm, seriesegrare i division 3.

20 vinster av 22 möjliga. Ändå blev det ett drama in i det sista för Borgholms bowlinggäng.

– Ett lyckorus. När det var som mest anspänning klev ”Dala” fram och var nära att göra klubbens första 300–serie, säger Andreas Bergland.

För klubben kvarstår dock ett orosmoment innan division 2–spel nästa säsong är säkrat.

Borgholm var tvungna att avsluta med två vinster i helgen i Jönköping. Första mot Huskvarna BK – ett lag med fin form.

– Vi visste ju att den skulle bli avgörande för seriesegern, säger lagkapten Andreas Bergland som åkte upp med gänget på fredagen och sov över för att ladda upp på bästa sätt.

– Det var lite skakigt i början på matchen innan alla hittar fokus. J–O ”Dala” Olsson vaknade till och briljerade fullständigt i andra serien. Han satte strike ända in i sista rutan där det blev en spärr och 288 poäng. När det var som mest anspänning var han nära att göra klubbens första 300–serie alltså, haha.

Borgholm hittade flytet, drog ifrån i tredje serien och kunde vinna med 13–7, 5 691 kägelpoäng mot 5 467. I sista matchen för säsongen väntade Jönköpings KK F och där var det inget snack om saken.

– Segern var klar innan sista serien så vi kunde applådera oss själva in i mål. Det var ett lyckorus, helt klockrent.

15–5 efter 5 558 kägelpoäng mot 5 089 och seriesegern i hamn. Bäst i sista matchen var Bergland själv med 773 poäng, 223 i en serie. Trots 20 vinster av 22 möjliga gav det serieseger med en ynka poäng till godo på Kalmar AIK.

– De har flåsat oss i nacken ända in i mål och för egen del tycker jag det varit en sporre, att vi måste göra vårt bästa för vi har inte råd med en förlust.

IFK går upp direkt i division 2 – Kalmar AIK får kvala.

– Vi har varit i det kvalet innan och vet hur ovisst det är, ville verkligen slippa det. Fantastiskt skönt, säger Bergland.

– Efter en sådan här säsong känns det definitivt som vi har i division 2 att göra.

Varför har det gått så bra i år?

– Vi har blivit bättre både spelmässigt och mentalt. Genom att få en svårare banprofil hemma har vi blivit bättre även på bortaplan. Jag tycker alla blivit ett snäpp bättre eftersom vi spelar som ett lag och pushar vi varandra mycket mer. Blir det tyst så sparkar någon alltid igång stämningen igen.

Men det finns en sak som återstår innan det är klart att IFK spelar i division 2. Det är fortfarande osäkert vem som ska ta över hemmabanorna i Borgholm efter konkursen som varit.

– Jag tror inte att bowlingen försvinner men inget är klart. Fastighetsägarens intention har alltid varit att ha kvar dem men business är business. Om banorna försvinner överlever inte klubben, säger Bergland.

– Vi har lyckats skaka av oss läget under säsongen och det kanske hjälper oss att vi tog klivet upp nu. Vi vill gärna få trygghet igen så vi kan satsa på ungdomarna här.