Sport

”Ramos” siktar på ett år till i Israel: ”fick ta epiduralspruta”

Fotboll Artikeln publicerades
Rasmus Sjöstedt på mellanlandning i Färjestaden – i juli är det kval till Europa league med israeliska Hapoel Haifa.
Rasmus Sjöstedt på mellanlandning i Färjestaden – i juli är det kval till Europa league med israeliska Hapoel Haifa.

Ett succéartat år i Hapoel Haifa. Rasmus Sjöstedt är numera kändis på stan.

– Det blir lite autografskrivande och rabatter på restauranger, haha.

Men framgången har inte varit gratis.

– Jag fick ta en epiduralspruta för att döva smärta och inflammation från min diskbråck.

Kontraktet med Hapoel Haifa är på 1+1 år, nu i juni kliver han in på andra året.

– Jag är inställd på att fortsätta därnere. Jag har det här fortsättningsåret och de vill ha kvar mig. Jag pratade med tränaren senast igår.

– Sedan vet man aldrig, skulle jag få något bra erbjudande får jag ta ställning till det. Det är ganska tidigt än så länge.

Allsvenskan?

– Jag har inga kontakter med svenska lag, det blir ingen comeback nu i Kalmar FF i alla fall.

Andra halvan av säsongen har han haft oflyt med skador och missade drygt tio matcher, först var det diskbråck.

– Sedan blir det lite ”quick fix” för att komma tillbaka så fort som möjligt och då fick jag lite andra skavanker, berättar Rasmus.

– Jag tog en epiduralspruta (som brukar användas vid graviditet) för att döva smärta och inflammation. Då kände jag inte att jag hade ont fast jag hade det och då tar fötterna stryk som satan när man felbelastar.

Nu ska han se till att vara helt ”fit for fight” till slutet på juli då Hapoel Haifa går in kvalet till Europa league, andra omgången.

– Jag var med när Kalmar FF kvalade och det är en upplevelse jag vill vara med om igen. Så det betydde mycket att vi vann cupen och tog den platsen, det skulle kännas konstigt att lämna nu.

– Kontraktet rullar på, sedan är det klart man försöker få lite mer betalt. Visst var jag skadad en del men matcherna jag spelade var jag tongivande.

Rollen som defensiv mittfältare istället för ytterback har gett honom en ny skjuts i karriären.

– Jag vill gärna fortsätta på den positionen, det är också viktigt när det gäller klubbval. Jag känner att det här passar mig bättre och vill se hur jag kan utvecklas.

En skillnad är redan tydlig.

– Viktmässigt anpassar du dig. Det behövs lite fler kilon på den här positionen och inte lika mycket tempoväxlingar.

Så du är mer musklig men mindre snabb nu?

– Ja, fem kilo har jag lagt på mig. Förhoppningsvis muskler, även om maten är väldigt god, haha.

Hapoel Haifa slutade fyra i ligan.

– Sådana här resultat har klubben inte haft på 15 år. 1998–99 vann dem ligan, sedan dess har de inte varit i närheten. Och det har ju märkts på supportrarna som kommit allt mer under säsongen.

Är du kändis på stan nu?

– Ja, där nere är man kändis om man är fotbollsspelare. Det blir lite autografskrivande och rabatter på restauranger, haha.

Vad gillar du det då?

– Det är väl okej, nu har det ju gått bra och då blir det kul, det hade varit skillnad om vi förlorat.

I Falkenberg kallades du för Räkan. Fått något nytt smeknamn nu?

– Ramos säger dem ibland. Det stämmer väl rätt bra, jag spelar ju nästan lika fult som honom, haha. Nä, men det är väl en variant på Rasmus för dem. Jag är faktiskt inte helt säker på vad det står på matchtröjan, det är ju hebreiska.

I cupfinalen slog laget Beitar Jerusalem, ett lag med fans på den politiska högerkanten som nu ska döpa om sig till Beitar Trump Jerusalem.

– Israel älskar ju Donald Trump. De tyckte Obama var dålig. Jag har min åsikt om Israel–Palestina–konflikten men den håller jag för mig själv.

Påverkar stämningen i landet dig?

– Nä, det är inget jag märker av alls, vi bor ju i norra delen av landet och där är det lugnare. Och jag är där för att spela fotboll, politiken är någon annans jobb, konstaterar Rasmus.

– Men media är helt tokiga. Jag gjorde en intervju på fotbollskanalen efter cupfinalen och efter en halv timme var den ute i israelsk media. Då hade jag sagt att Beitars supportrar är värst och efter det började fansen skriva till mig. Jag fick förklara att det var ett missförstånd, att Google translate inte funkade så bra men det köpte dom väl inte riktigt…

Samtidigt som karriären rullar på för fullt så ska Rasmus Sjöstedt nu bli farsa för andra gången inom den närmsta tiden.

– Grabben vi har är helt frälst i fotbollen, han blir två år nu och är med och klappar och tycker det är coolt.

Du har varit ett år på Cypern och spelat och nu ett år i Israel, känns det för abrupt att lämna redan igen?

– Ja, jag skulle gärna vilja ha lite kontinuitet. På ett sätt gillar jag att byta men nu hade jag gärna skrivit kontrakt på typ tre år antingen i Hapoel eller någon annan stans.