Sport

Personbästa gav JEM-biljett för Karlsson

Friidrott Artikeln publicerades
Lovisa Karlsson fortsätter att imponera under 2019. I helgens mångkamps-DM klarade hon kvalgränsen i sjukamp till sommaren junior-EM.
Foto: Privat
Lovisa Karlsson fortsätter att imponera under 2019. I helgens mångkamps-DM klarade hon kvalgränsen i sjukamp till sommaren junior-EM.

Ett övertygande personligt rekord och en biljett till junior-EM i handen.

Lovisa Karlsson är så klart nöjd, men siktar redan mot nya nivåer.

– Det finns mer att ge i det mesta, känner jag, säger 19-åringen.

Lovisa Karlsson följde upp sin imponerande inomhussäsong med en stark sjukamp i Italien för ett par veckor sedan, i anslutning till ett två veckor långt träningsläger

Ett misslyckat höjdhopp förstörde dock hennes totala resultat där, men mångkampstalangen tog ordentlig revansch vid helgens mångkamps-DM i Ljungby. Högby-friidrottaren slog personligt rekord i sjukampen och samlade ihop hela 5559 poäng.

Det gav dels ett DM-guld i både F19- och seniorklassen. Men framförallt så betydde serien att hon fixade kvalgränsen till junior-EM i Borås, som avgörs i mitten av juli.

– Mitt mål var att göra ungefär som jag gjorde i Italien, bortsett från höjden. Det började bra när jag ”persade” i häcken. Jag var mest nervös inför höjdhoppet, men efter att jag klarat ingångshöjden så kunde jag slappna av, säger Lovisa Karlsson.

Någon gren som kändes extra bra?

– Jag är nöjd med de flesta grenarna eftersom jag slog personligt rekord i det mesta. Men höjden har jag inte riktigt vågat i tidigare, så den är jag väldigt nöjd med nu. Och 800 meter.

FAKTA

Lovisa Karlssons sjukampsserie

100 meter häck: 13.79 s (personbästa, klubbrekord)

Höjdhopp: 174 cm

Kula: 11,65 m (personbästa, klubbrekord)

200 meter: 25.30 s (personbästa, klubbrekord)

Längdhopp: 6,12 m

Spjut: 34,50 m (personbästa)

800 meter: 2:29.25 s (personbästa)

Visa mer...

Det var ett imponerande personligt rekord, som placerar henne som åtta genom tiderna i F19-sammanhang i Sverige. Men det var inte en sällsynt fullträff, enligt 19-åringen själv.

Hon känner att det finns mer att ge.

– Ja, det är det som är så skönt. Häcken kan bli snabbare, längden kan också förbättras, det finns mer att ge i det mesta, känner jag.

Junior-EM i Borås avgörs 18-21 juli och blir nu Högby-talangens stora punkt i säsongens tävlingskalender. Men först ska hon tävla i de nordiska mästerskapen i mångkamp, som avgörs 8-9 juni i Uppsala.

– Det blir nästa stora tävling. Jag kommer inte köra fler mångkamper förutom den, innan EM. Sedan kommer jag nog tävla i enskilda grenar där jag känner att jag behöver förbättra mig. I övrigt blir det mycket vila också.

Du fortsätter i samma spår som under inomhussäsongen. Vad är framgångsreceptet?

– Träningen har fortsatt att gå väldigt bra. Mycket sitter i huvudet också. Jag har mer motivation nu. Förra året gick det väldigt dåligt och jag tappade glädjen till slut.

– Jag är villig att träna på och satsa allt framöver, säger Lovisa Karlsson.

För Karlssons klubbkamrat, Linnea Hermansson blev det guld i F14-klassen, som avgjordes över sex grenar. Hermansson samlade ihop 3251 poäng.

I F15-klassen, även den beståendes av sex grenar, tog FIK Färjestaden-löftet Linnea Svanhall en bronsmedalj med sina 3676 poäng.