Sport

Ölänningen till VM i USA: ”Tränat på Alvaret”

Kitesurfing, VM Artikeln publicerades
Andreas Gustafsson: ”Förra vintern var helt underbar. Då kunde jag åka flera mil på Alvaret.”
Andreas Gustafsson: ”Förra vintern var helt underbar. Då kunde jag åka flera mil på Alvaret.”

En öländsk skidåkare av världsklass? Tja, för att hitta dem ska du inte spana in kommande VM i Åre – antingen håller du koll på Haga park och Möckelmossen. Eller Wisconsin i USA.

Nästa vecka tävlar Andreas Gustafsson från Norra Kvinneby på VM i snökiting.

– Jag hoppas vara bland de 15 bästa.

Gustafsson är en av tolv uttagna svenskar i landslaget som åker till VM i Fond du Lac som ligger i Wisconsin – 30 mil från Chicago.

– Vi är sex stycken som kör kite och jag är ensam från den här regionen.

WISSA world championships inleds på tisdag och pågår under veckan med tre grenar i snökite och Andreas kommer tävla i alla tre. Det är traditionell bantävling som avgörs i olika heat. Det är en långsdistansgren. Och det är en fartgren där det gäller att komma upp i högst hastighet.

– Det blir lite slumpartat när det är tävling med utslagning i heat. Jag tror att långdistanstävlingen kan passa mig bäst. Det har funkat bra innan, i en tävling Norge med världseliten slutade jag på 13:e plats, berättar han.

– Men det är svårt att säga, det skiljer mycket med klimatet, nu åker vi i terräng och då var det på en fryst sjö.

Tävlingen är en balansakt på skidor med kiten som driver på tempot. Andreas berättar att de tuffaste konkurrenterna kommer från USA, de europeiska alpländerna samt Ryssland – ställen med mycket snö. Till skillnad från Öland den här vintern alltså…

– Förra vintern var helt underbar. Då kunde jag åka flera mil på Alvaret. Nu har det blivit mer åkning på isarna, norr om Haga park. Men även en del ute vid Möckelmossen.

Andreas Gustafsson – från Öland till Wisconsin.
Andreas Gustafsson – från Öland till Wisconsin.

Det är inte första gången Andreas Gustafsson är iväg på VM, i kitesurfing på sommaren har han tävlat i Kina och Italien och slutat på tionde och elfte plats.

– Svårt att säga hur bra det kan gå nu, är jag bland de 15 bästa är jag nöjd.

Under året kommer 38–årige Gustafsson åka svenska kitetuoren i grenen hydrofoil.

– Klart det börjar kännas att jag är lite äldre, det gäller att träna på ordentligt. Nu för tiden kommer det alltid några nykomlingar på tävlingarna som tränat sedan tidig ålder och är väldigt duktiga.

Klicka vidare här för länk till tävlingens hemsida.

Andreas Gustafsson från Norra Kvinneby.
Andreas Gustafsson från Norra Kvinneby.